СБУ повідомила про підозру російському генералу, чия армія воювала на Херсонщині

3 месяца назад 0

Служба безпеки України повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Якову Резанцеву, чия 49-а загальновійськова армія воювала на Херсонщині.
Про це свідчить відповідний документ з сайту Офісу Генерального прокурора.
Резанцеву інкримінували планування, підготовку, розв’язування та ведення агресивної війни.
Його армія складалась з:
Ракетної бригади.
Артилерійської бригади.
Мотострілецької (гірської) бригади.
Зенітної ракетної бригади.
Бригади управління.
Інженерно-саперного полку.
Полку радіаційного, хімічного та біологічного захисту.
Окремого радіобатальйону особливого призначення.
Командно-розвідувального центру.
Окремої роти спеціального призначення.
Окремої бригади спецпризначення.
Окремого протитанкового артилерійського дивізіону.
Командного пункту ППО.
Топографічної частини.
Управління.
Штабу.
Військ із однієї з іноземних баз Росії (окуповані території Грузії).
49-а загальновійськова армія вдерлася у Херсонську область з Криму. Зробила вона це через КПВВ “Чонгар”, “Каланчак” і “Чаплинка”.
126-ї окрема бригади берегової оборони, яка діяла разом з 49-ю армією, 24 лютого 2022 року йшла з Армянська у Криму на Херсон через Каланчак.
З того ж Армянська ця бригада йшла на Каховку через Чаплинку.
Наступного дня 2 батальйонних тактичні групи 126-ї бригади і приблизно батальйон 7-ї дивізії ПДВ вийшли на рубіж Херсон – Нова Каховка – Каховка.
27 лютого дві БТГ 126-ї бригади, дві БТГ 19-ї мотострілецької дивізії, БТГ двох полків 20-ї мотострілецької дивізії заблокували Херсон з заходу і рушили на Миколаїв.
Вночі 1 березня війська з заходу зайшли і окупували Херсон. У місті залишились два загони окремої бригади спеціального призначення 49-ї армії.
В подальшому 2 БТГ 34-ї окремої мотострілецької бригади, БТГ бази у Грузії, 3 батальйони, артилерійська бригада, загони бойовиків т. зв. “Л/ДНР” воювали у Бериславському районі.
У березні – липні вони вийшли в райони Берислава, Бобрового Кута, Калинівського, Давидового Броду, Великої Олександрівки, Борозенського, Тягинки, Високопілля, станції “Калініндорф” та річки Інгулець.
Також райони Давидового Броду, Білогірки, Благодатівки і Новогреднєвого окуповували БТГ 34-ї окремої мотострілецької бригади і окремі підрозділи бази у Грузії.
Крім цього, райони Микільського, Львового, Чайкиного, Брускинського і Калинівського окуповували  БТГ 2-х окремих мотострілецьких бригад бази у Грузії .
Ці ж підрозділи окуповували райони Старої Збур’ївки, Олешок, Піщанівки, Дніпрян, Козачіх Лагерів, Нової Каховки, Каховки, Каїрів, Князе-Григорівки, Нижніх Сірогозів, Великих Копанів і Малої Лепетихи на лівобережній Херсонщині.
Ще 1 – 2 травня батальйон бази у Грузії окупував райони населених пунктів Криничанка, Дмитренка і Чарівне.
В цьому ж районі оперували окремі підрозділи 83-ї бригади ПДВ – вони окуповували райони Чарівного, Дмитренка, Чкалового і Томариного.
Додаткові 14 стрілецьких батальйонів 49-ї армії окуповували райони Степового, Брускинського, Чайкиного, Новорайська, Нової Каховки, Урожайного, Давидового Броду, Андріївки, Благодатівки і П’ятихаток.
А артилерійська бригада 49-ї армії окуповувала Костомарове.
Таким чином війська у підпорядкуванні Якова Резанцева вели проти України агресивну війну. За це йому заочно загрожує кримінальна відповідальність.
Триває досудове розслідування.
Резанцев є уродженцем Алтайського краю Росії. 49-у армію він очолив у 2020 році. Воював у Сирії і має ряд нагород.
У березні 2022 року тоді радник Офісу президента України Олексій Арестович заявляв про ліквідацію Якова Резанцева у Чорнобаївці.
Російська Федерація ніяк не коментувала цю інформацію.
Але у червні 2022 року Резанцева з Днем народження привітав у своєму Telegram-каналі очільник міста Невинномиськ у Ставропольському краї РФ Михайло Міненков.
Штаб 49-ї армії базується у адміністративному центрі цього краю.
Розслідування проти російських офіцерів такого ранку є рідкістю для Херсонщини.
Восени минулого року СБУ повідомляла про підозру в причетності до обстрілів Херсона 3 травня 2023 року російським генерал-полковнику Олегу Макаревичу і генерал-лейтенанту Аркадію Марзоєву.
На початку зими це розслідування збирались завершувати і передавати до суду.