Що наразі відомо про долю ексмера Херсона Володимира Миколаєнка?

4 месяца назад 0

Викраденого росіянами колишнього мера Херсона Володимира Миколаєнка бачили у в’язниці в Володимирській області РФ.
Про це МОСТ’у розповіла сестра Володимира Миколаєнка – Тетяна Коршун.
За її словами, Миколаєнка у в’язниці в Володимирській області Росії бачили інші полонені, які повертались до України за обмінами.
Але колишній мер Херсона вже може знаходитись в іншому місці, бо полонених часто переводять між різними місцями несвободи.
Також колишні полонені розповіли Тетяні Коршун, що росіяни утримують Володимира Миколаєнка за формальним звинуваченням у “протидії СВО”.
Його перебування у російському полоні підтверджене Службою безпеки України та Національним інформаційним бюро (за сприяння МКЧХ).
Володимира Миколаєнка викрали ще 18 квітня 2022 року. Влітку того року правозахисники дізнались, що Миколаєнка викрали, скоріш за все, через колаборанта Кирила Стремоусова.
Він міг отримати від своїх кураторів завдання перетягнути Володимира Миколаєнка на бік Росії і на початку квітня дзвонив колишньому меру Херсона.
Ту розмову частково чула дружина Миколаєнка – Марина.
«Стремоусов запитав щось типу: “Чого ти не хочеш зі мною поспілкуватися?”.
Мій чоловік каже: “Тому що я – українець, і те що ти робиш, неприпустимо”. Стремоусов відповідав: “Ну тоді підвал”. А чоловік йому: “Краще підвал, ніж з тобою мати справу”» , – розповідала вона.
У полоні Володимир Миколаєнко публічно відмовився паплюжити постать передостаннього командира УПА Романа Шухевича.
Цього від колишнього мера Херсона спробував домогтися російський пропагандист Іван Літомін.
До Володимирської області Миколаєнко міг бути в окупованому Криму. Його перебування на неназваній “їх” території підтверджували самі росіяни.
10 січня 2024 року є 632 днем полону Володимира Миколаєнка.