«Свободу політв’язням». Банер із таким написом запустили на Херсонщині в бік окупованого Криму

3 года назад 0

Свободу політв’язням. Банер із таким записом 23 грудня запустили з Херсонщини у бік тимчасово окупованого Кримського півострова. Присвятили це Міжнародному дню захисту прав людини.
Цей банер із написом «Свободу політв’язням» запустили в небо над контрольним пунктом в’їзду – виїзду Каланчак на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Як розповів співорганізатор акції Ісмаїл Рамазанов, сам колишній політв’язень Кремля, це полотно розміром зі шкільну спортивну залу. Його пошили в Краматорську.
"Потім цей банер нам передали у Київ, де ми 12 грудня провели акцію-перфоменс. Ми дали можливість усім, хто був тоді на цьому перфоменсі на Алеї Небесної Сотні, на Майдані – всім дали маркер, назвали ім’я нашого політв’язня, щоб поруч із цим прізвищем залишити свої якісь побажання йому", — каже співорганізатор акції.
Ісмаїл Рамазанов говорить, був здивований тим, наскільки охоче перехожі брали участь у цій акції та писали щирі побажання свободи та здоров’я незнайомим людям. На восьмому році окупації півострова, за словами чоловіка, є майже 130 кримчан — політв’язнів Кремля і лише недавно пройшло перше читання закону на їх підтримку. Киянка Анна Ейсмонт говорить, така увага всієї України дуже важлива для політв’язнів.

"Багато хто відправлений уже до Ростова і вони вже в Росії на дуже великі терміни. Тому ми хотіли б з Києва символічно показати, скільки було втрачено та яка ціна людського життя", — каже Ейсмонт.

Ісмаїл Рамазанов говорить, зараз банер запускають у небо жителі Києва, Криму, сходу та півдня України. Організатори сподіваються, що у майбутньому цей прапор буде на почесному місці в музеї деокупації Криму.


Що відомо:

  • Банер розміром 9 на 16 метрів створили волонтери та учні шкіл Краматорська. На білу основу витратили 96 метрів тканини, на червоні літери – близько п'ятдесяти.

Суспільне Херсон