Супрун каже, що лікарі мають навчатись за свій рахунок

6 лет назад 0

Під час зустріні зі студентами у Львові Супрун заявила, що держава не має нам все давати і час взяти трохи відповідальності на себе.

«Коли мені кажуть, у нас немає досить стипендії, я згадую тих студентів, які зі мною йшли до університету, які навіть не могли їсти, але так хотіли бути лікарями, що позичали будь-де гроші. Держава не має нам все давати. Може візьмете на себе трохи відповідальності? Держава повинна менше втручатися у життя людей. І так має бути в освіті також», — підкреслилює Супрун.

Втім, почала Супрун з далеку. Розповіла, як навчалась на діагностичну радіологію, брала кредити на освіту та інше. Ось детальна розповідь в.о. міністра охорони здоров’я про здобуття своєї кваліфікації в ВНЗ США:

«Я навчалася 12 років у школі. Потім пішла на 4 років бакалаврату в університет.  За це треба було заплатити, але я сильно добре навчалася і мені дали за академічну роботу стипендію, яка покрила витрати за університет. Утім помешкання, книжки, все інше — ми оплачували самі», — згадує  Супрун .

Для подальшого навчання їй довелося взяти позику у банку у 125 тисяч доларів. В.о. міністерки вступила до медичного університету, де конкурс був близько 25 людей на місце. Після цього вона подалася на річну інтернатуру.

«Я вибрала одну з найбільш конкурентних спеціальностей — діагностичну радіологію і попала туди. Я добре вчилася, професори надали мені рекомендації, але там була тисяча студентів на місце! На цей час я і досі мала борг у 125 тисяч. Під час своєї інтернатури я заробляла 25 тисяч доларів. З них 40% йшли на податки. Щоби заплатити за квартиру, треба було ще 800-1000 доларів. Я працювала кожен день по 12 годин, а на третій — чергувала по 36 годин», — зазначає  Супрун .

Після цього в.о. міністерки вступила на резидентуру на 4 роки, де заробляла до 30 тисяч доларів. Після цього був ще рік спеціалізації.

«Працювати я почала у 29-30 років. Перший рік я заробляла 100 тисяч доларів, з яких 40% — податки. Лишається 60 тисяч. 1500 доларів — квартира, від якої я 45 хвилин їхала на роботу. Плюс медична страховка, плюс борг — у нас знову не лишалося грошей. Більше я почала заробляти, коли вже мала свою клініку», — додає  Уляна Супрун .

Закінчила ж Супрун тим, що українським студентам не треба чекати постійно на стипендії.

Нагадуємо, що стипендії в першу чергу надаються студентам, які вступають на спеціальності за «Державним замовленням».

«Державне замовлення» у ВНЗ — це спосіб регулювання кількості спеціалістів, які необхідні державі для підсилення та забезпечення тієї чи іншої галузі, або попиту серед людей. Наприклад, кількість вчителів для забезпечення певного рівня освіти, або лікарів для забезпечення доступу до кваліфікованої медичної допомоги, для підвищення рівня та терміну життя в країні.