В ООН загадали про річницю підриву Каховської дамби, проте не назвали винуватця

2 месяца назад 0

Речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік згадав на пресконференції в четвер про річницю руйнування греблі Каховської ГЕС, проте не назвав винуватця цього теракту – Росію.
Про це повідомляє власний кореспондент у Нью-Йорку.

«Сьогодні минає рік від дня руйнування Каховської дамби, що спричинило масштабну повінь у Херсонській області України, – сказав він. – Повінь призвела до переміщення сімей, пошкодження будинків та засобів до існування, а також до перебоїв з водопостачанням. Ми та наші гуманітарні партнери були мобілізовані з першого дня, щоб допомагати постраждалим громадам».

На запитання Укрінформу, чи не хотів би Генсек ООН нагадати про неминучість покарання за цей воєнний злочин, Дюжаррік відповів ухильно.

«Послухайте… Заяви, які ми тоді робили, залишаються в силі, тож ви можете послатися на те, що ми говорили рівно рік тому, – сказав він. – Це без змін. Ми хочемо бачити припинення цього конфлікту з повною повагою до територіальної цілісності України й згідно з міжнародним правом і всіма відповідними резолюціями ООН».

Як повідомляв Укрінформ, у день підриву російськими військами Каховської греблі 6 червня 2023 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав цей акт «ще одним руйнівним наслідком російського вторгнення в Україну», зазначивши тоді, що ООН не має доступу до незалежної інформації, щоб перевірити, як сталася катастрофа.