Верховна Рада ухвалила деокупацію Донбасу

6 лет назад 0

Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект про деокупацію Донбасу.

Проект закону №6173 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" підтримали народних 280 депутатів.

Протягом трьох днів нардепи розглядали 673 поданих до законопроекту правок — усі відхилили.

Документ визначає  Росію "агресором та окупантом".  Проголошує  окремі райони Донбасу окупованою територією , а головною метою державної політики із забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями називає їхнє звільнення та встановлення територіальної цілісності.

Військову операцію на Донбасі  замість АТО називають "заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях" . Для цієї операції на Донбасі весь особовий склад, зброя та всі можливі силові підрозділи підпорядковуються  Об'єднаному оперативному штабу ЗСУ . У проекті закону в перехідних положеннях Верховна Рада дає згоду використовувати ЗСУ для "стримування та відсічі російської збройної агресії" в Донецькій та Луганській областях.

Згадки про Мінські домовленості, які викликали багато суперечок, із тексту документа прибрали.