У 20-кілометровій зоні від Дніпра на окупованій частині Херсонщині погіршується гуманітарна ситуація

5 месяцев назад 0

У 20-кілометровій зоні від Дніпра на ТОТ Херсонщини фіксують погіршення гуманітарної ситуації — немає електропостачання, опалення, доступу до медичного обслуговування.
Про це у розмові з кореспондентом розповів перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

«По-перше, ми постійно протягом останніх місяців спостерігали погіршення гуманітарної ситуації. І зараз особливо це стосується 15-20-кілометрової зони від Дніпра. Там зараз немає опалення в значній частині населених пунктів, електропостачання, водовідведення, доступ людей до медичних послуг практично відсутній», — сказав Соболевський.

За його словами, у найближчих амбулаторіях, які ще працюють, — мінімум спеціалістів, які можуть здійснювати прості медичні маніпуляції, все складне — відправляють або в Генічеськ, або в Скадовськ. На ТОТ загалом неможливо отримувати медичні послуги, якщо немає російського полісу обов'язкового медичного страхування.

«Якщо в амбулаторіях без полісу отримати допомогу ще можна іноді, то вже у лікарнях — без шансів», — наголосив Соболевський.

Щодо російської паспортизації, то, за його словами, у деяких населених пунктах уже не можна зараз оформити російський паспорт — російські окупанти «згорнули» чиновників, які цим займалися.

«Тобто виживати без російського паспорта практично неможливо — це медичні послуги, це працевлаштування, це отримання коштів за свої паї, але в багатьох населених пунктах нині не приймають документи на отримання російського паспорта — кажуть, щоб їхали за цим в Генічеськ», — уточнив Соболевський.
Він також зауважив, що масштабної мобілізації серед місцевого населення росіяни наразі не проводять, але ризик є, тому що існує примус постановки на військовий облік. Чоловік, який хоче влаштуватися на роботу чи отримати гроші за паї, має оформити російський паспорт, а значить і стати на облік. Можна «пересидіти», якщо є робота на городах і якісь запаси на прожиття.

«Але й то ця людина не повинна переміщуватися по області. Бо на блокпостах все гірше ставлення до людей без російських паспортів, до людей з українським паспортом. Тобто якщо раніше висловлювали здивування — мовляв, а чого ви ще не отримали російський паспорт, і можна було сказати «не встиг» чи «не встигла» або ще щось вигадати, то зараз на блокпостах у таких ситуаціях з боку росіян відвертий негатив. Росіяни так і кажуть у бік таких людей без російського паспорта: «ждуни» поїхали», — розповів Соболевський.
Що стосується блокпостів на дорогах, то на них можуть вибірково провести обшук.

Як повідомляв Укрінформ, ситуація на ТОТ Херсонщини різниться — там, де ближче до лінії фронту, до Дніпра, вже немає «цивільного» управління, навіть бутафорського.

​ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.​