У статусі правдоборців: за що боролися на Херсонщині знані антикорупціонери

6 лет назад 0

Яскраві, хоч і малочисленні акції проекту Стоп Коррупція привернули увагу херсонців. Хто люди, які ніби то очолили боротьбу зі злочинами — зясовував блог  http://politica-ua.com.

Проект, що транслюється на авторитетному Пятому каналі, декому й справді здається авторитетним джерелом перевіреної інформації. Утім якщо придивитися, можна знайти ознаки зовсім іншого "жанру". Розслідувачі на замовлення та посіпаки-чорнороби для виконання завдань департаменту боротьби з економзлочинністю УВС Херсонщини, — так оцінив роботу проекту автор блогу. Пропонуємо вам ознайомитися із його судженнями та аргументами повністю ЗА ПОСИЛАННЯМ .
Наше видання пропонує лише "екстракт" сказаного нижче:

«…Безпосередньо виробництвом «розслідувань» займаються не журналісти «5 каналу», а редакція інформагентства «Стоп Корупції ТВ». У свою чергу, це агентство афілійоване з однойменною громадською організацією. Заснували організацію журналіст Роман Бочкала,  юрист Богдан Хмельницький і її директор Тарас Лилик . …В інтернеті досить багато цікавої інформації про те, як відбувалося становлення однієї з головних осіб у «СК» — Богдана Хмельницького (до відсидки у в’язниці – Майданюка) у злачних місцях міста Умань Черкаської області. За даними ЗМІ, приблизно в 2005 році проти Майданюка було порушено ряд кримінальних проваджень, зокрема за здійснення злочинів, передбачених ч.3 ст.289 (викрадення із застосуванням насильства), ст.15 (замах на злочин) та ч.1 ст.393 (втеча з місць позбавлення волі), ч.1 ст.263 (незаконне зберігання зброї) КК України. «Лихі» язики говорять, що після чергової відсидки Богдан узяв прізвище дружини й вирішив стати правозахисником. Першими клієнтами, природно, стали друзі по зоні. Так народилося «Об’єднання Богдана Хмельницького» — велика юридична мережа активістів і правової допомоги специфічним групам населення…

…ЗМІ приводять немало свідчень того, що є дійсною суттю роботи ГО – вимагання з малого й середнього бізнесу під страхом бути «закошмареними» «праведним гнівом» «громадських активістів». Особливим теплом і турботою «СК» опікують теми перевезень (один із бізнесів, які разом з обласною владою кришував Богдан Хмельницький), а також видобутку піску. Щоб усунути «неправильних» добувачів з ринку, «СК» навіть придумали цілу лобістську кампанію, головною думкою якої було забруднення Дніпра автомийками й процесом видобутку піску. Деякі екологи вірили «СК» на слово – доти, поки не переконалися, що йдеться не про захист екології, а про банальний наживу…

…Була у «СК» і своя зоряна година. У 2015 році «шефство» над проектом узяв перший заступник губернатора Київської області Лев Парцхаладзе. У цей час списки «патентованих корупціонерів» оголошувалися привселюдно на рівні прокуратури й обладміністрації задовго до того, як справа доходила (якщо взагалі доходила) до суду. Для Парцхаладзе це був гарний майданчик для виборів, оскільки всі проблеми можна було збирати в мобільних пунктах по всій області. А потім «чарівним чином» займатися їхнім вирішенням.

 

Усе перераховане вище не зашкодило Роману Бочкалі й журналістові «СК» Артему Лагутенку бути обраними до складу Ради громадського контролю при НАБУ, а також брати участь у численних кадрових конкурсах як обвинувач або суддя. При цьому в самому НАБУ відзначали підозру на підставний характер голосування, оскільки було зафіксовано безліч «пакетних» голосів – за 15 кандидатів, відібраних і «рекомендованих» ГО «Центр протидії корупції» (на чолі з Віталієм Шабуніним ). Бочкала й Лагутенко від «СК» потрапили в цей список «обраних».

Показовим для «репутації» «СТОП Корупції» стало недавнє приєднання до цієї громадської організації… одного з ідеологів фінансової піраміди «Хелікс» (Helix) Дмитра Нагути . Дмитро відразу став штатним «фінансовим експертом» у програмах «розслідувань» із відповідними сумними наслідками для якості й хоч якоїсь видимості журналістських стандартів.

Схожі ексцеси регулярно спливають і на регіональному рівні. Наприклад, у Херсоні місцеве гніздо «СТОП Корупції» очолює кримінальник, який двічі сидів, а сама організація, як пишуть місцеві ЗМІ, перетворюється на присоску до департаменту боротьби з економзлочинністю УВС області. «Це ГО покликане бути громадськими помічниками Департаменту захисту економіки; у Херсоні й Величко, і його попередник Керецман ( очільники ГО «СК» у регіоні – Авт. ) активно співробітничають із місцевим керівництвом і особисто з фігурантом гучного корупційного скандалу Артемом Антощуком, виконують дрібні й не дуже доручення»…

Ось така думка блогу. Попри його безіменність та суб'єктивність, є про що замислитися. Тим більше, що інформація, на яку посилається автор, не є засекреченою, легко піддається перевірці. Тому ми закликаємо вас читати, дивитися й слухати вдумливо, а вірити — зважено.