Запас керованих авіабомб у росіян ще занадто великий, — Гуменюк про обстріли Херсонщини

7 месяцев назад 0

Наталія Гуменюк. Скріншот: uatv.ua
Російські окупанти зараз активно застосовують авіацію для атак Херсонської області, а також обстрілюють правобережжя з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ). Середня кількість ударів — 15-17 керованих авіабомб за добу. Хоча кілька днів тому ще були показники до 29 бомб, скинутих на дуже щільно заселену територію, що важливо, тому що це село за селом уздовж узбережжя. Про це сьогодні, 28 вересня, в ефірі телеканалу  повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь” Наталія Гуменюк.

“Наразі це фактично лінія фронту, де ворог у такий спосіб, пояснюючись зі світовою громадськістю, намагається це мотивувати як зупинку Сил оборони України. Насправді бореться з мирним населенням, тому що страждають житлові будинки, соціальна та критична інфраструктура, сільськогосподарські та промислові підприємства. Використовують саме керовані авіабомби тому, що, відкинуті в артилерійському сенсі на певні відстані, не скрізь можуть досягати успіху в бойовій роботі, контрбатарейній боротьбі за допомогою артилерійських установок, і використовують те, що в них є в наявності. Втрачаючи склади з боєприпасами на лівобережжі внаслідок нашої роботи, вони змушені використовувати керовані авіабомби, тому що їхній запас у них ще занадто великий” , — сказала вона.
За словами Гуменюк, боротьба з КАБами (кориговані авіаційні бомби) — це для Сил оборони України “фактично больовий такий синдром”.

“Тому що використовувати і витрачати на них дороговартісні ракети зенітно-ракетного комплексу — утопія, оскільки вони потрібні нам для більш серйозної боротьби з тими ракетами, які можуть бути, і з літаками, які можуть потрапляти в зону нашого ураження Сил протиповітряної оборони. А для світової спільноти потрібно розуміти, що [таких обстрілів] могло б і не статися, якби в нас були винищувачі, які дали змогу знищити причину пуску КАБів. Тобто літак тактичної авіації. На цьому етапі нам потрібна або ППО такої потужності, яка сягатиме тих відстаней, з яких тактична авіація ворога запускає керовані авіабомби, або нам потрібні винищувачі для того, щоб знищити ці літаки”, — пояснила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь”.
Також вона підтвердила інформацію, що російські окупанти почали застосовувати FPV-дрони для ураження місць скупчення людей. Жителі Херсонської області повідомляють, що росіяни влаштовують на людей, особливо в сільській місцевості, “сафарі”, цілеспрямовано скидаючи їм на голови бомби. За словами Гуменюк, це — тактика залякування, тиску на місцеве населення і терору.

“Усі ці факти ретельно документуються, тому що саме скидання таких уламкових боєприпасів на мирне населення самі окупанти у своїх пропагандистських каналах, зокрема, пояснюють як “боротьба з нацизмом”, тому що вони вбачають у кожному мирному жителі нашої країни представника того “нацистського руху”, який намагаються зупинити. І пояснюють це своїй аудиторії саме таким чином. Для світової спільноти вони залишаються терористами, які борються з мирними жителями”, — додала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь”.​Нагадаємо, ра​ніше Гуменюк повідомила, що російські загарбники поступово нарощують свою присутність у Херсонській області, підтягують резерви, оскільки можуть це ще поки що робити з території тимчасово окупованого Криму. А інформація про нібито прибуття на підмогу окупантам “вагнерівців” не отримала підтвердження.