Знову брехня: “Завтра зранку будуть перекриті дороги»

8 месяцев назад 0

Знову брехня: «Завтра зранку будуть перекриті дороги…»

Горезвісна російська агенція міжнародної інформації «РИА Новости» у випуску за 4 вересня поширила черговий фейк. Начебто полонений ВСУ розповів кореспондентові цієї ворожої «фабрики брехні» таке: «Приблизно півтора місяця тому був у місті Києві. Ходимо тільки в цивілці (цивільний одяг). Я навіть у військкомат ходив у цивілці, тому що боюсь, щоб хтось пляшкою не огрів — подумає, що повістку несу».

Минулого місяця у соціальній мережі Twitter Генштаб Збройних сил України повідомив про те, що деякі телеграм-канали поширюють фейк про «повну мобілізацію» в Україні, під час якої нібито планується призвати 80% чоловіків.

Далі — більше. У соціальних мережах поширюються повідомлення на зразок: «Завтра зранку і до вечора будуть перекриті дороги на світлофорах, буде рейд, будуть перевіряти документи поліція і військові, всім чоловікам призивного віку вручатимуть повістки».

Та чи так все насправді?

У Генштабі ВСУ попереджають: подібні «застереження» — дезінформація. «Її мета — дискредитувати мобілізаційні заходи в Україні та поширити паніку серед українців. Закликаємо всіх, хто отримав подібні повідомлення, відразу повідомляти інших учасників чатів і груп про те, що вони є дезінформацією».

Нагадаємо, згідно з рішенням Верховної Ради України, воєнний стан і загальна мобілізація триватимуть ще 90 днів, починаючи з 18 серпня. У Генштабі наголосили, що жодні додаткові умови та рішення щодо збільшення обсягів мобілізації не розглядались і не ухвалювались.

Як і раніше, передусім повістки у вересні 2023 року отримуватимуть військовозобов’язані з бойовим досвідом, а вже потім — люди з певними спеціальностями (водії, зв’язківці, оператори БПЛА, фахівці зі снайпінгу — інструктори та стрільці, ІТ-фахівці).

Григір РУДЬ,