ЗСУ продовжують утримувати позиції на лівобережжі Херсонщини, завдаючи ударів по окупантах — карта війни за 15 грудня

5 месяцев назад 0

Карта війни за 15 грудня. Скріншот: uatv.ua
Сили оборони України утримують позиції на лівобережжі Дніпра на Херсонщині та продовжують завдавати вогневої поразки російським окупантам. Загалом минулої доби на передовій відбулося 110 бойових зіткнень. Про це сьогодні, 15 грудня, у вечірньому зведенні повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України (Генштаб ЗСУ), інформує . 

Російська окупаційна армія безуспішно намагалася штурмувати на Куп’янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

За підтримки авіації росіяни не полишали спроб оточити Авдіївку, але українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи противнику значних втрат. 

Російські окупанти обстрілювали з артилерії та мінометів Степове, Авдіївку та Первомайське Донецької області. 

“Попри таку явну перевагу в озброєнні та техніці, Росія все-таки застосовує її недостатньо ефективно у співвідношенні з тим, наскільки витрачаються та наскільки досягають результату”, — зазначила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.
Російські війська ведуть активні штурмові дії на Таврійському напрямку. 

За словами командувача Тарнавського, минулої доби російські окупанти завдали 15 авіаційних ударів і провели 76 бойових зіткнень.

“Наші воїни стійко тримають оборону. Окупанти не зменшують кількості бойових зіткнень в операційній зоні ОСГВ Таврія. Три дні поспіль — близько 80 штурмових дій щодоби. Переважна більшість — у Донецькій області. Штурмові групи здебільшого до 20 осіб. Діють, зокрема, і за підтримки бронетехніки. Учора знову відбулося збільшення кількості авіаударів, ворог застосовує авіабомби”, — повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСГВ) “Таврія”, бригадний генерал Олександр Тарнавський.
У тимчасово окупованому Маріуполі зафіксували рух колон російської військової техніки. Росармія переміщує вантажівки з боєкомплектом і танками в бік Бердянського напрямку. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

Щонайменше 13 вантажівок із боєкомплектами (БК) та один трак із танком. Також зафіксовано активне переміщення систем протиповітряної оборони (ППО).

Крім цього, у Маріуполі сталася велика пожежа. За низкою повідомлень різних джерел, вона стала результатом ракетного обстрілу. Займання сталося на території місцевого бетонного заводу, заграву було видно здалеку. 

“Місць попадання — два і вони різні. Перше відео з мігрантами — це той самий “бетонний завод”. Перше попадання. Друге — територія [ТРЦ] “Порт-Сіті”, де окупанти розміщували військову техніку і частини систем ППО. Друге попадання. Саме тому багато плутанини щодо місця і наслідків. А наслідки хороші. Не дарма всі офіційні пропагандисти замовкли, а чатики підчистили з приводу наслідків”, — наголосив Андрющенко.
А в Мелітополі українські партизани провели успішну диверсію і підірвали потяг, який щодня возив із тимчасово окупованого Криму боєприпаси і паливо для російських окупантів. Про це повідомляє Центр національного спротиву, створений Силами спецоперацій. 

“На зворотному шляху цей поїзд вивозив із тимчасово окупованих територій руду, зерно та пошкоджену техніку. Однак завдяки героям підпілля поїзд свій рух завершив остаточно. Унаслідок контрольованого вибуху було пошкоджено залізницю та тепловоз із вагонами. Сам вибух стався о 8 ранку просто під носом російських ФСБшників. Наразі окупанти оточили місце вибуху, обшукують прилеглу місцевість”, — з повідомлення Центру національного спротиву.
Загальні втрати російської армії з 24 лютого 2022 року склали 343 890 військових. За добу було ліквідовано ще 1 090 російських окупантів. Сили оборони також знищили 14 танків, 38 бойових броньованих машин, 11 артилерійських систем і одну реактивну систему залпового вогню (РСЗВ). Також під приціл українських військових потрапили 20 безпілотників, дві крилаті ракети і 28 одиниць автомобільної та спеціальної техніки, цистерни з паливом.