Актори херсонського інклюзивного лялькового театру працюють над новою виставою

3 года назад 0

  У Херсоні актори інклюзивного лялькового театру, який діє на базі обласної універсальної наукової бібліотеки, розпочали роботу над новою виставою "Чиполліно". Постановка буде на сучасний лад і розповідатиме про шкідливість овочів та фруктів з пестицидами. 

В обласній бібліотеці вихованці інклюзивного лялькового театру зустрічаються щотижня. Тут вони проводять репетиції і шиють ляльок для своїх вистав. Зараз працюють над створенням героїв сучасної екологічної п’єси "Чиполліно". Театр діє два роки і за цей час його учасники зіграли "Лісову пісню" та "Маленького принца". Усіх героїв-ляльок, розказує менеджерка проєкту Оксана Шестакова, діти з батьками створювали самі. І з кожною новою виставою, продовжує жінка, і декорації, і ляльки вдосконалюються.  "Якщо подивитися на всіх ляльок, то можна побачити їх еволюцію. З кожною виставою ми їх ускладнюємо. Діти виконують більш складні рухи. Спочатку треба було тримати. У "Лісовій пісні" — тримати і керувати ручкою. А зараз – ляльки – маріонетки. Складне керування саме лялькою". 
Богдану 17, у нього розлад аутичного спектру. Він навчається, займається спортом та другий рік грає у театрі. Під маминим керівництвом шиє головного героя — Чиполліно, — розповіла мати Лариса Громакова:
  
"Кожен раз щось нове робимо. Перший раз пляшку обмотував, другий – робив, якусь прикрасу. Зараз пробуємо шити якісь речі для ляльок. Сину, тобі подобається шити? — Так, подобається. _а що більше подобається — шити чи виступати? — Виступати". 
Сашко Хорунжак буде грати Лимончика. Щоб познайомитися із роллю і своїм героєм, розказує мама хлопця, ввечері переглядають мультфільм. Образ своєму Лимончику вже підібрали: знайшли одяг, взуття та аксесуари. Залишилося, каже Любов Хорунжак, усі деталі зшити. Светр в онучки взяли — тут ось пряжка у нього буде, говорить, Сашко ось ноги шиє, очі і голову роблять.
У команді інклюзивного лялькового театру 11 дітей. Роль для кожного, розказує мама учасниці театру Наталя Гайдай, підбирають по темпераменту і характеру:
  
"Образи ми розподіляли так. У нас любить побігати Славчик, тому ми йому дали роль Графа Вишні і він буде бігати по сцені. Моя донька буде Вишенькою, тому що вона любить кричати "не хочу". В цій виставі це буде її роль — бігати і кричати "не хочу". Образ відповідає особливості дитини. Це було в усіх виставах".
 
Виготовлення ляльок чергують з репетиціями. 

UA:Херсон