Бальнеологічні курорти Херсонщини

2 года назад 0

Наш туристичний регіон, до якого входять Арабатська Стрілка і Генічеськ, є унікальним за різноманітністю бальнеологічних ресурсів і їх концентрації на невеликій площі;
Перші згадки про бальнеологічні ресурси Арабатки, а також їх використання в лікувальних цілях ще в 18 сторіччі, а загалом їх могли використовувати і кілька тисяч років тому. Солоні озера Арабатки за своїм мінеральним складом майже нічим не поступаються знаменитій воді т. з. Мертвого моря в Ізраїлі, але на сьогоднішній день на Арабатці не збудовано жодного лікувального закладу на кшталт санаторію.

Єдиним цілеспрямованим розвитком бальнеологічного напрямку регіону є побудова водолікарень в Генгірці і Щасливцево. Водолікарня в селі Генічеська Гірка – це, наразі, єдиний офіційний лікувальний заклад цього регіону, де лікувальні властивості геотермального родовища застосовує кваліфікований медичний персонал.
Станом на початок 90-х років водолікарня в селі Щасливцеве була збудована майже на 100%, але так і не була повноцінно введена в роботу, і згодом була зруйнована. Довгострой клініки проф. Козявкіна – є місцевим рекордсменом с невиправданих: сподівань, амбітних прожектів різної влади, гучних заяв і міжнародних інвестицій.

На території Арабатки знаходиться три активні геотермальні родовища, на баз яких функціонують лікувальні і оздоровчі комплекси: водолікарня "Гаряче джерело" в Генгірці, гаряче джерело "Територія здоров'я" в Щасливцеве, і гаряче джерело Чокрак, а зараз рекреаційний комплекс "Арабатські терми" в Стрілковому.
Природу геотермальних родовищ на Арабатці, за однією з теорій, пов'язують з вулканічною активністю. Відкриття радонових гарячих джерел є побічним результатом геологічної розвідки в регіоні, яка проводилась в 60-х роках минулого сторіччя, окрім безпосередньо геотермальних підземних вод на території курорту знайдено різні мінеральні джерела з різними хімічним складом і лікувальними властивостями, в тому числі і питною мінеральною водою.

Три гарячих джерела на Арабатці зовсім не єдині, а лише активні і задіяні у використанні, тому що затампонованих свердловин набагато більше. На території Генічеська також є законсервовані свердловини, наявність яких дає надію, щодо розвитку бальнеологічного напрямку в місцевому туризмі, а також значного розширення рамок традиційного оздоровчого сезону.
На сьогоднішній день, незважаючи на те, що місцеві бальнеологічні ресурси знайдені вже достатньо давно, вони досі не досліджені належним чином задля офіційного визнання їх лікувальних властивостей, можливостей для застосування тощо, і розвитку цього потенціалу – і все це через хронічну бездіяльність влади всіх рівнів, режимів, каденцій та скликань.
Отже, на сьогоднішній день у Арабатки немає аналогів за багатьма показниками і особливо за бальнеологічними можливостями. Тому поспішайте відвідати цей цілорічний курорт в будь-яку пору року.
НА МОРЕ