Через підрив Каховської ГЕС на лівобережжі Херсонщини загинули сотні людей — розслідування АР

4 месяца назад 0

Унаслідок руйнації греблі Каховської ГЕС і повеней загинули сотні людей, що набагато більше, ніж та кількість, про яку заявила підконтрольна Росії окупаційна влада.

Про це  у власному розслідуванні АР.

"За шість місяців після катастрофічного вибуху, який зруйнував Каховську дамбу на півдні Херсонської області, розслідування AP виявило, що російська окупаційна влада значно та навмисно занизила кількість загиблих в одному з найруйнівніших періодів 22-місячної війни. Російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, щодо яких не було заяви від родичів, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими, погрожуючи їм, коли вони ігнорували накази", — пише АР.

Окупаційна влада заявила, що на підконтрольній їй території потонули 59 людей. Але лише в окупованих Олешках, населення якого, за оцінками українських військових, на момент повені становило 16 000 осіб, їх число обчислюється принаймні сотнями, йдеться в розслідуванні.

Розслідувачі поспілкувались із трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, одним волонтером, який ховав тіла, а також двома українськими інформаторами, які передавали розвіддані з цього району СБУ. За їхніми словами, масові могили викопали, а невпізнані тіла вивезли, і їх більше ніхто не бачив.

В АР розповіли, що провели майже десяток інтерв’ю з іншими мешканцями, волонтерами-рятувальниками, людьми, що виїхали з окупації. А також отримали доступ до закритої групи в чаті Telegram із 3000 мешканців Олешків, які писали про тіла, які лежать на вулицях, тіла, зібрані поліцією, і багатьох зниклих безвісти.

Все це, вважають розслідувачі, свідчить про продуману спробу російської влади приховати справжні події, що відбулись після підриву дамб Каховської ГЕС.

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що підрив дамби Каховської ГЕС російськими військами у червні 2023 року, вплинув на контрнаступ Сил оборони.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

На деокупованій території Херсонщини визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою у громадах де відсутнє водопостачання після підриву військами Каховської ГЕС.

Раніше Уряд на засіданні 18 липня затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали російські військові. Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".

Також виконувач обов’язків директора департаменту сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації Дмитро Юнусов повідомив, що аби провести першочергові заходи та відновити зрошення на правобережжі Херсонщини після підриву російськими військами Каховської ГЕС, необхідно приблизно 100 мільйонів гривень.

В Україні розробляють два етапи проєкту відновлення Каховського гідровузла, у склад якого входить відбудова Каховської гідроелектростанції. Про це в ефірі телемарафону Суспільне. Спротив повідомив голова правління Укргідропроєкту Вадим Крайник.