Через російські обстріли частина деокупованих населених пунктів Херсонщини півтора року залишається без світла

2 недели назад 0

Частина деокупованих населених пунктів Херсонщини півтора року залишається без електроенергії. Причини тому – постійні обстріли окупантів, а також прицільний вогонь по ремонтним бригадам, які намагаються відновити електропостачання.

Про це нещодавно розповів начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін в інтерв’ю .

За його словами, після деокупації на звільненій частині Херсонщини не працювала жодна трансформаторна підстанція. Все довелося відновлювати з нуля.

« Зараз 188 населених пунктів із 228 – зі світлом. Всі села і міста вздовж Дніпра вже півтора року без світла », — розповів Прокудін.
Начальник Херсонської ОВА зауважив, що за роки війни енергетики навчились оперативно ремонтувати пошкоджені енергооб’єкти.
« За понад два роки повномасштабної війни з Росією наші аварійні бригади навчилися оперативно відновлювати побиті комунікації. У нас якщо «приліт» по енергетичному об'єкту, то вже за добу енергетики зазвичай його відновлюють », — пояснив очільник ХОВА.

Однак енергетики продовжують працювати в смертельно небезпечних умовах, адже окупанти прицільно обстрілюють ремонтні бригади.

« У нас через спроби щось відновити багато загиблих і поранених енергетиків. Росіяни по них відкривають вогонь одразу », — розповів начальник ХОВА.

За його словами, на територіях, де відсутнє електропостачання, досі проживають люди, можливо, десята частина з тих, хто мешкав до великого вторгнення.

« Всі забезпечені генераторами, свердловини з водою погодинно, воду та гуманітарну допомогу – довозимо », — пояснив Олександр Прокудін.

Начальник ХОВА також розповів про примусову евакуацію населення з прифронтових громад Херсонщини.

«Евакуація є, і примусова теж. У прифронтових громадах дуже складна ситуація. От там, де світла немає, ми якраз примусово вивозили людей. Це 42 населені пункти. Завдяки нашій роботі, волонтерів, правоохоронців вивезли майже всіх дітей і їхні родини. На жаль, не всі тверезо оцінюють безпекову ситуацію. У 12 прифронтових населених пунктах залишаються 352 дитини. Загалом із моменту деокупації правобережжя від росіян ми евакуювали більш ніж 45 000 людей. 6000 із них – саме діти», — повідомив Олександр Прокудін.