Де в Херсоні сховатися у разі надзвичайних ситуацій

2 года назад 0

У Херсоні захисні споруди цивільного захисту розташовуються переважно на територіях навчальних закладів, підприємств, лікарень та у мікрорайонах міста.
Загалом, на території громади знаходиться 139 подібних споруд, з яких 138 сховищ і 1 протирадіаційне укриття в селі Садово. З усієї кількості лише 17 перебувають у комунальній власності Херсонської громади.
Захисні споруди цивільного захисту поділяються на сховища та протирадіаційні укриття. До споруд фонду захисних споруд цивільного захисту також належать найпростіші укриття (цокольні, підвальні приміщення). Основна кількість сховищ знаходиться на територіях суб’єктів господарювання та призначена для укриття їхніх працівників.
За словами головного спеціаліста відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради Олега Головатого, багато сховищ перебувають у незадовільному стані, бо там або немає балансоутримувача, або теперішній їхній власник не займається їх утриманням. – Що за стан сховищ, що за стан найпростіших укриттів відповідальність несуть власники цих приміщень. Тому закликаємо громадян вимагати від голів ОСББ або обслуговуючих компаній проводити роботу із облаштування таких укриттів у підвалах або цокольних поверхах. – наголошує Олег Головатий.

Наприклад, у ОСББ «Надія», що на Житлоселищі, півроку тому почали наводити лад у підвалі багатоповерхівки. – У нашому об’єднанні кілька місяців тому змінилось керівництво. І одразу почали робити підвал. Він великий і був повністю захаращений, ми вивезли купу сміття. Аби мати на це кошти, ми заклали додаткову гривню у квартплату, мешканці були не проти. Наразі тут є світло, тут тепло, продовжуємо його облаштовувати, аби, у разі надзвичайної ситуації, тут могли сховатись жителі будинку, – розповідає секретар ОСББ «Надія» Тетяна Вахненко.

На жаль, багато споруд не можуть використовуватись за призначенням через неналежний стан. Наприклад, у будівлі видавництва «Наддніпрянська правда» є сховище, проте воно вже багато років затоплене грунтовими водами.
А от сховище у міській лікарні імені Карабелеша функціонує, у разі необхідності площа дозволяє вмістити 250-300 осіб. – Тут є водопровід, баки з запасом води, кожен бак розрахований на 300 літрів, є каналізаційні системи, є системи постачання повітря, також енергозабезпечення є, є дизельна установка, безпосередньо в самому сховищі. Також облаштований аварійний вихід . – розповідає фахівець з питань цивільного захисту міської клінічної лікарні ім. Карабелеша Віктор Доценко.

Облаштовують укриття на випадок надзвичайних ситуацій і в навчальних закладах. Наприклад, у школі №16 про укриття подбали ще торік. Тут всього 5 приміщень. На випадок надзвичайної ситуації найпростіше укриття вмістить всіх дітей та шкільний персонал, а це 200 осіб.
– Ми робимо усе, аби кожне підвальне приміщення у навчальних закладах відповідало найпростішому укриттю. Це питання розглядалось на нещодавній нараді з керівниками шкіл і садочків. Також проводиться робота і з учнями та вихованцями – треба навчити та показати дітям, як діяти в надзвичайній ситуації. У цьому нам допомагають інспектори служби ДСНС. До того, як учні вчергове пішли на дистанційне навчання, у кожній школі такі заняття провели, а також пропрацювали вихід із приміщення у разі надзвичайної ситуації.

На жаль, не в усіх навчальних закладах є підвали. Тому там керівництво проводить роботу із визначення місць, куди у разі небезпеки можна буде сховатись дітям і працівникам. Як правило, це найпростіші укриття в багатоповерхових будинках, які розташовані поряд із навчальним закладом, – зазначила головний спеціаліст міського управління освіти Тетяна Кошелюк.

За наявність та відповідний стан сховищ на територіях підприємств відповідальне керівництво. Наприклад, сховище МКП «Херсонелектротранс» на випадок небезпеки може вмістити близько 150 співробітників. – У нас тут працює телефонний зв’язок, у кладовій ми маємо запаси питної води, також каски, і все необхідне для надання першої медичної допомоги. Тут розміщуються представники ланки оповіщення, ми маємо всі інструкції як діяти та з ким тримати зв’язок у надзвичайній ситуації, – розповідає відповідальна за ведення цивільного захисту МКП «Херсонелектротранс» Ольга Школьна.
За словами Олега Головатого, якщо у споруді є вентиляція, освітлення, запаси води та інші мінімальні умови для життєзабезпечення – то вона також підходить для укриття. Відповідальність за такі об’єкти несуть балансоутримувачі. – Є сховища закриті, з обмеженим доступом, деякі з них – режимні, тому якщо вести розмову про питання укриття саме цивільного населення, треба акцентувати увагу на приведення у готовність саме найпростіших укриттів, тобто підвальних приміщень.
Пресслужба Херсонської міської ради