Долю річкових трамвайчиків у Херсоні вирішують після навігації

2 года назад 0

У пониззі Дніпра завершився сезон пасажирської навігації. Причому у фінансовому плані він для перевізника виявився успішнішим, ніж минулорічний – навіть попри карантинні обмеження. Зокрема, флот з п’яти річкових трамвайчиків, які знаходяться у бербоут-чартері (оренді) комунального підприємства «Херсонкомунтранссервіс», з 6 квітня по 29 жовтня 2021-го не тільки перевіз 129 423 пільговика на дачі. А ще й заробив 608 тисяч 378 гривень від продажу квитків тим пасажирам, котрі пільг не мають. І це не все: обслуговуючи катання Дніпром, підприємство отримало ще  313 90 гривень. Додаткові кошти, отримані зверх бюджетної субвенції, дозволили продовжити навігацію й у жовтні, без «позапланових» асигнувань з муніципальної скарбнички, які цьогоріч і так складали 4,9 мільйона гривень. Тож у підсумку, надання платних послуг пішло на користь і тим же пільговикам.

А які плани на наступний рік? Заступник директора КП «Херсонкомунтранссервіс» Дмитро Пілатов каже, що до сезону навігації-2022 сподіваються вирішити ключове питання про відмову від оренди пасажирської флотилії, та використання власного водного транспорту, який належав би громаді. Варіантів два: або купувати нові річкові трамвайчики, або викупити  в Адміністрації річкових портів України старі. І тут треба добре подумати та зважити усі «за» і «проти». Адже купити нове судно нині не проблема. Та є нюанси. Прогулянковий катер на 90 місць, який щойно зійшов зі стапелів верфі, коштує в Україні від 230 тисяч доларів США, або 6,2 мільйона гривень. Та якщо отримати існуючі теплоходи у комунальну власність громади, за ті ж 1,2 мільйона гривень, які нині кожного року витрачаються на орендну плату, можна провести капітальний ремонт двигунів, замінити частину обшивки корпусу. Й по тому експлуатувати флотилію більше десяти років. 

Звичайно, пасажирські теплоходи, випущені ще за СРСР, не відрізняються надзвичайною комфортністю та вишуканістю дизайну. Але своє основне призначення вони виконують справно. І це може обійтися платникам податків дешевше. Що за нинішньої бюджетної скрути є ключовим аргументом.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день