Ендодонтія - для кого, як, навіщо?

Ендодонтія — для кого, як, навіщо?

2 года назад 0

Де криється причина зубного болю? Ні, не так — де в принципі криється причина болю? В нерві! Саме нерв передає сигнал головному мозку про те, що його щось турбує і потрібно щось робити. І в разі, якщо в головний мозок сигнал надходить сильний і різкий, то і реакція людини така ж – згадайте, як швидко і сильно ви відсмикуєте руку від гарячого чайника.

Волосся і нігті вважаються відмерлими клітинами, тому в них немає нерва. Як наслідок — волосся і нігті стригти не боляче, нерва немає – нікому передавати сигнали.

Але як обстоїть справа з зубами? З одного боку, зуб — як маленький камінчик, в ньому просто нічому боліти. Тому насправді, установка пломби повинна бути абсолютно безболісною процедурою. Але ми ж із Вами знаємо, що буває і зовсім навпаки. Чому?

Це трапляється тому що в зубі, всередині самого зуба, є нерв! Так, він укритий білим камінчиком, так, він як в щільній кам’яній сорочці, але він там є. І як тільки подразник доходить до нерва — ось тут відразу і сигнал про біль!

А тепер уявіть ситуацію, коли навколо нерва не стерильна щільна сорочка, а, м’яко кажучи, тунель з маленькими зомбі, які тільки тим і зайняті, що колупають нерв… Чим це виллється? Суцільним, сильним, постійним і гострим болем всередині зуба, який ви не зможете почухати, помацати, на який не прикладете таблетку знеболюючого… нічого ви зробити не зможете. Нічого, окрім як прийти на прийом до ендодонтолога!

Ендодонтист якраз і є той фахівець, який займається чищенням таких зубних тунелів – зубних каналів. І завдання його здебільшого зводиться саме до повернення природної стерильності зубному каналу. А потім і до закупорювання всіх входів в цей канал.

Але бувають і зовсім інші випадки, коли, наприклад, потрібно з каналу видалити залишки інструменту від попереднього фахівця – людина може придумувати собі масу сценаріїв про те, де він завинив, що знову зуби захворіли, а причина буде зовсім не в ньому, а в тому фахівцеві, який і повинен був позбавити людину від зубного болю. Тому при виборі фахівця будьте дуже й дуже уважні!

І уважні не тільки до того, що говорить сам фахівець, але й до його робочого місця, до його інструментів і до відгуків про нього. Кожен з цих пунктів Вам може дати ту крихту, по якій ви зможете застерегти себе від таких ось неприємних сюрпризів — один біль вилікуєте, а другий придбаєте! В цьому і труднощі роботи ендодонтиста — сам по собі канал є дуже тонким, досить довгим і має, як правило, нерівну форму. А тепер уявіть собі, що в цій маленькій формі залишився шматочок сталевої тирси від інструменту. Тут розмір самого цього кончика інструменту дивує, а розмір тирси – ще менше. Але маючи хороший мікроскоп, хороший досвід і прекрасні руки, навіть таку ситуацію можна виправити! Питання тільки в тому, щоб знайти таку стоматологічну клініку, в якій є і мікроскоп, і стоматолог-ендодонтист з хорошими руками і досвідом!

Тому бережіть свої зуби, поки вони здорові! Щоб одного разу не бігти, стрімголов, до фахівця, якому будете змушені довіряти здоров’я і самопочуття ваших таких рідних зубів! І сподіватися, щоб це був саме такий стоматолог, який Вам потрібен…