Епідемія вандалізму охопила навіть пустелю на Херсонщині

2 года назад 0

Від диких вихваток вандалів потерпає Національний природний парк «Олешківські піски» на Херсонщині. Цього року на популярній екологічній тропі серед піщаних барханів у НПП біля села Раденського встановили фотозону – веселого різнокольорового верблюдика та гігантський кактус. Але верблюдика занадто сильно полюбили любителі селфі. Дехто з них намагався увічнити себе не тільки поруч із ним, а й на ньому. І добре б це були тільки діти, аж ні. На легку конструкцію, любовно змайстровану самими ж працівниками парку, часто-густо намагалися вмоститися ну дуже не худенькі й не молоденькі дядечка й тітоньки. Тож нещасний верблюд не витримав такого тиску, й склався навпіл. Тепер жертву народної любові забрали лагодити, й обіцяють повернути на звичне місце вже на початку нового екскурсійного сезону. 

Так само не пощастило й кактусу з фотозони. На нього, звичайно, не сідали. Та якийсь «розумник» додумався відламати від штучної рослини півметрового відростка – його кинули поруч. І це ще не все. 

— Протягом сезону на території парку зламали або викрали понад два десятки вказівників. А туристи потім скаржаться на їх відсутність – не знають, куди йти, ризикуючи заблукати посеред дюн. А блукати в пустелі ризиковано, — каже завідуюча відділом еколого-просвітницької роботи та рекреації Національного природного парку «Олешківські піски» Алла Лазарєва. – Вандалізм став для нас справжнім лихом. Коли готуємо якусь цікавинку для відвідувачів, завжди побоюємося, що її або поламають, або викрадуть.

Від крадіжок може допомогти встановлення камер відеоспостереження. Але тільки не посеред барханів: тут зайди й камери можуть порозтягувати. А на кожному кроці інспектора на виставити: адже піски єдиної в Європі пустелі розтягнулися на тисячі гектарів.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Фото надане НПП «Олешківські піски». 
На знімку: той самий верблюдик з фотозони в пустелі – ще неушкоджений. 

Новий день