Готують разом з дітьми, спілкуються та займаються творчістю. У Херсоні створили школу для татусів

2 года назад 0

У Херсоні запрацював всеукраїнський проєкт ТатоHub. Щосуботи охочі чоловіки проводять час разом з дітьми на майстер-класах. Це і творчі заняття, і кулінарні.

Проєкт триває за Програмою ООН з відновлення та розбудови миру, яку реалізують 4 агенції і підтримують 12 міжнародних партнерів. Взяти участь у ньому можуть всі, хто заповнив реєстраційну форму на офіційних сторінках Херсонського ТатоHubу у соцмережах. Але спрацьовує і «сарафанне» радіо: кількість тат, які хочуть більше часу спілкуватись з синами і доньками у творчому процесі, зростає. 
На матусь тут не чекають. Вони можуть приділити час собі, доки у ТатоHubі створюються новорічні прикраси та листівки. Татам доводиться вчиться техніці квілінгу, щоб допомогти дітям.

"Сьогодні вже вдруге тут. Головне, що і дитина хоче приходити. Запитує, коли. Цікаво проводити час. Звичайно сподобалось. Перш за все, ти приділяєш увагу своїй дитині. ЇЇ завжди не вистачає. Робочий тиждень – зранку йдеш, увечері повертаєшся. А тут ніби усамітнюєшся, без телефонів, соціальних мереж, месенджерів, які відвертають увагу" , — говорить учасник Дмитро Марченко.
Відвідати   ТатоHub Дмитру запропонувала дружина. Родина хоче залучити до спільного проведення часу ще й другого сина. На грудень-січень вже розписаний календар подій простору для тат. Для матусь – інші проєкти і напрямки.
"Мета проєкту — привернути увагу татів до усвідомленого татівства, щоб вони більше приділяли уваги своїм дітям, рівному розподілу хатніх обов'язків. «Татохаб Херсон» працює для татів. І ми працюємо наразі лише з татами. Але ми вже маємо запит від татів, що мами також хочуть брати участь в наших заходах. І ми плануємо і сподіваємось зробити іншого плану зустрічі вже для мам. Тому що мами вже проводять багато часу з дітьми. І ми хотіли б зробити програму для мам, де вони могли б займатися своїм саморозвитком і самореалізацією не лише в сім'ї, а й у професійному плані", — каже ініціаторка проєкту Іраїда Геращенко.
На першому занятті у грудні учасники виготовляли різдвяні вінки. Наступного разу планують випікати піцу.

"І буде добре, якщо з'явиться така можливість приходити та брати участь у таких заходах. Це досить цікавий такий експеримент. І я скажу, що багато татусів не знають, що таке можливо і мають спробувати однозначно" , — розповів учасник Денис Геращенко.
Організатори планують у січні провести 4 тренінги «Татошколи». Теми пропонують самі учасники ТатоHubу, наразі їх вже 10.

"Ми вже обговорювали такий курс відеозйомки та монтажу. Тому що зараз це дуже актуально – Тік-ток, ФБ, Інста, вони вимагають різного формату відео. І був такий запит. Також ми плануємо навесні та влітку проводити виїзні заходи. Наприклад – кемпінг в лісі, або біля річки, або на морі. Таке заплановано. Також хочемо брати участь у Дні міста. Провести вуличну акцію – розповідати про усвідомлене татівство і щоб тати ділилися досвідом своїм", — розповіла ініціаторка ТатоHub Іраїда Геращенко.

Що відомо

  • В Україні проєкт ТатоHub діє другий рік, у Херсоні – запрацював з осені. Організатори – громадська організація «Успішна жінка» — 19 вересня провели перший «Татофестиваль». Вдалось залучити до участі півсотні тат.

Суспільне Херсон