Херсонці організували Міжнародний фестиваль повітряних зміїв для дітей українських героївта представили область у Болгарії

8 месяцев назад 0

З  13  по 1 8 серпня  2023 р.  у Варненській області Болгарії відбувся  Український М іжнаро дний фестиваль повітряних зміїв, спеціально організований для дітей захисників та захисниць України

Три співорганізатори заходу Олександр Мєшков, Павло Шмулевич та Альона Компанієць є вихідцями зХерсонщини. До оргкомітету увійшли й інші представники регіону, професійні кайт-флаєрки – Сусанна Шмулевич (м. Херсон) та Ксенія Писаренко (м. Нова Каховка), які презентували взірцеві техніки роботи з шоу-кайтами.

Унікальна подія зібрала більше 250 любителів повітряних зміїв з усіх регіонів України, а також професійних кайт-флаєрів нашої країни та чотирьох держав Європи. Фестиваль мав не тільки культурно-дозвіллєве, але і наукове спрямування тастав результатом унікальної взаємодії Української Асоціації Повітряних Зміїв як молодіжної організації та еліти педагогів-фізиків України – колективу проекту OnlinePhysicsSchool. 

Як зазначив директор онлайн-школи, відомий фізик, Заслужений учитель України, викладач Херсонського фізико-технічного ліцею Максим Пашко: «Ми з донькою тримали найбільшого за розмірами повітряного змія України. Які відчуття? Десь такі: ти стримуєш стихію, але відчуваєш, що це вона тобі таке дозволяє зараз. Це кайф! Дякую всім, хто занурив нас у це!» 

Марія Тімченко (15 років) із с. Федорівка Дар’ївської громади увійшла до однієї з трьох міжрегіональних команд у змаганнях з кайт-білдингу (власноручний дизайн повітряного змія), яка виготовила найкращий кайт. Повітряний змій – переможець відповідав таким критеріям: керованість, екологічність, економічність, якість виконання та вантажопідйомність. 

Як зазначивспіворганізатор Фестивалю, учасник Української Асоціації Повітряних Зміїв з року створення (2017), вчитель фізики Херсонського фізико-технічного ліцею, кандидат технічних наук Олександр Мєшков: «Найбільшою винагородою для нас усіх є те, що більшість дітей змогла отримати нові емоції, нові враження і нові знання, які, сподіваємось, дозволять їм віднайти свій шлях у дорослому житті. І діти, і вчителі поринули у небесно-повітряну казку».

Як повідомляєспіворганізаторка заходу з Херсона, керівниця Української Асоціації Повітряних Зміїв, чемпіонка світу — 2018 Альона Компанієць: «Для нас дуже важливою, мотивуючою стала саме цільова аудиторія фестивалю – діти українських військовослужбовців, які оздоровлювалися в Болгарії. Це наше майбутнє, яке маємо плекати вже зараз попри все. Щиро дякуємо спонсорам та партнерам фестивалю!».

А вже з  25 по 28 серпня 2023 року у м. Варна відбувся 11-ий Міжнародний фестиваль повітряних зміїв «Небесні Дива»

У складі делегації України Херсонщину представив Роман Виноградов, лауреат Чемпіонату Херсонської області з кайт-флаїнґу 2022. У Фестивалі взяли участь представники близько 10 країн. Роман продемонстрував найкращу техніку у здійманні плоских художніх кайтів. Прапори України, Херсонщини та Української Асоціації Повітряних Зміїв, а також Герб України на кайтігордо майоріли в небі Болгарії на підтримку нашого народу.

Нагадаємо, що з 2017 року Херсон ставцентром розвитку повітряних зміїв як спорту в Україні. Асоціацією в регіоні було проведено низку фестивалів та івентів, три обласні чемпіонати з кайт-флаїнґу (2020-2022 рр.), Чемпіонати України (2020-2021) та Кубок України (2021).