Херсонця, який працював водієм в колонії під час окупації, судили за колабораціонізм

2 недели назад 0

Херсонський міський суд визнав громадянина винним у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє із посилання на  від 23 квітня. 

Не пізінше 31 травня 2022 року окупаційна влада створила в Херсоні так зв. «Учреждение ИК «Северная Исполнительная колония (№90) Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области». 

Обвинувачений зз власної ініціативи подав заяву про працевлаштування і був призначений водієм автомобіля гаражу цієї установи. 

Дії чоловіка кваліфікуються як колабораційна діяльність, а саме добровільне зайняття посади, не повʼязаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території (ч.2 ст.111-1 ККУ).

У судовому засіданні обвинувачений визнав вину, розкаявся і запевнив, що більше закон не порушуватиме. Він пояснив, що після повномасштабного вторгнення РФ працював водієм і возив продукти харчування. Заробітну плату отримував у російських рублях, при цьому розумів що працює в органі, незаконно створеному окупаційною владою.

Він одружений, не має на утриманні малолітніх чи неповнолітніх дітей, раніше не судимий.

Чоловіка покарали, заборонивши на 12 років обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, повʼязаною із наданням публічних послуг.

​Нагадаємо, що колишнього керівника ДУ «Північна виправна колонія № 90» Євгена Соболєва за державну зраду під час воєнного стану заочно засудили до довічного увʼязнення.

Під час окупації Соболєв дозволив російським солдатам жити на території колонії, їм там лікували зуби, а вʼязнів змушували ремонтувати військову техніку окупантів.

Під час окупації Соболєв очолював «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области». У листопаді 2022-го, коли Херсон звільнили, він утік разом із російською армією.

Поліція також пілозрює Соболєва в порушенні законів та звичаїв війни — в депортації до Росії та анексованого Криму 1700 українських вʼязнів.​