Херсонцям про вибори: що робити з бюлетенями?

4 года назад 0

Вперше в Україні місцеві вибори будуть проходити за новою системою – пропорційною з відкритими списками. Передбачені бюлетені нової форми.
Їх буде шість: для голосування за міського, селищного або сільського голову та за депутатів відповідної ради. Більшість виборців отримає по 4 бюлетені.
Так, цього року перші вибори пройдуть у 1 439 об'єднаних територіальних громадах. Крім того відбудуться чергові вибори сільських, селищних, міських голів (мерів) в усіх 24 областях України.
Що стосується районних рад, то замість 490, як було раніше, буде обрано тільки 136 (які були утворені після реформування). В Херсонській області буде обрано депутатів 5 районних рад.
Чи будуть якісь суттєві зміни?
Так, вибори депутатів місцевих рад будуть організовані і проведені за новою виборчою системою. Новий Виборчий кодекс ввів багатомандатну мажоритарну виборчу систему в сільські, селищні, міські та районні ради.
Інші правила виборчого процесу діють щодо виборів депутатів обласних і міських рад у містах з населенням понад 90 тис. виборців (Херсон): пропорційне представництво з відкритими списками кандидатів. У такий спосіб буде обрано 52 ради (30 – міські, 22 – обласні). Тут кандидатів мали право висувати тільки партії.
Будуть два види бюлетенів: «старі» з яким виборці стикалися у минулі роки – список кандидатів (голови відповідних населених пунктів) і порожній квадрат і для голосування у мажоритарній системі (окремі сільські та селищні населені пункти де не відбулося реформування) та «нові» — список партій з номерами кандидатів.
Скільки буде бюлетенів?
Мешканці Києва отримують – 2, за міського голову та депутатів міської ради. На підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей – 3, там не обиратимуть обласну раду.
Жителі Дніпра, Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави та Херсона (Херсон став центром Херсонського району з найбільшою кількістю населення у 464 тисячі осіб) – 5: за депутатів обласної ради; депутатів міської ради; депутатів районної ради; депутатів районної у місті ради; міського голову.

У чому принципова різниця?
Нові правила виборів дають змогу голосувати не тільки за партію, а й за конкретного кандидата, якого ви хочете бачити при владі (чим більше голосів, чим вищий його рейтинг, тим більше вірогідності його потрапляння у раду).
ПРИПУСТИМО : якщо партія набрала 5%, то вона може провести 5 депутатів. Ті кандидати, які наберуть більше голосів у межах округу, мають більше шансів. Якщо всі кандидати матимуть однакову кількість голосів, то вони проходитимуть у тому порядку, в якому позначені у списку.
Текст виборчого бюлетеня буде включати у себе перелік партій та пронумерований перелік кандидатів, висунутих партією в кожному територіальному окрузі. Виборець буде позначати партію і вписувати в трафарет номер кандидата.
Самовисування в даному випадку не передбачено.
У тих населених пунктах де проживає до 10 тисяч виборців (Херсон не входить) депутатів сільської, селищної, міської ради будуть обирати за мажоритарною системою. У кожному такому окрузі може бути обрано від двох до чотирьох депутатів.
Депутатів обласних, районних, районних у місті рад (Херсон), а також депутатів міських, сільських, селищних рад (де проживає понад 10 тис. виборців) обиратимуть за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками.
У «партійних» списках буде дві позначки, у «мажоритарників» та «сільських, селищних, міських голів» – одна.
Що нового у «новому» бюлетені?
Форма та розташування. Читаємо зліва направо: спочатку стоїть назва партії (послідовність визначалась шляхом жеребкування) далі два квадрати для відміток, праворуч список кандидатів від партії.
Як заповнювати бюлетень?
У «партійному» бюлетені необхідно спочатку обрати партію, поставивши у відповідному квадраті «галочку», «плюсик», або БУДЬ-ЯКУ ІНШУ ПОЗНАЧКУ (хоч квітку намалюйте). Потім у другій квадрат слід вписати номер кандидата, якого ви хочете «підняти» у територіальному списку обраної вами партії (список від 5 до 12 осіб надрукований у бюлетені).
Як писати цифри?
Однозначної думки немає. Пропонується трафаретний варіант.

Але тут слід звернути увагу на «Додаток до постанови Центральної виборчої комісії від 10 жовтня 2020 року № 366», «РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів».
ЦВК дала відповідь на це питання. У разі підтримки кандидата, порядковий номер якого відповідає одноцифровому числу, наприклад 6, виборець може у другому квадраті із нанесеним трафаретом вписати цифру «6» без нуля попереду,
або «06»,
або «6» без заповнення другої частини штрихового квадрату.
«Зазначення цифри «нуль» (0) перед позначенням номера кандидата в депутати не є обов’язковим. Виборчий бюлетень вважається дійсним незалежно від розміщення однієї цифри у квадраті із нанесеним трафаретом та проставлення перед нею цифри «нуль» (0).
Якщо бажаєте, то можете начертати цифри так, як показано у бюлетені по пунктирних лініях, як колись заповнювали індекс на поштових відправленнях.
Таке написання цифрНЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ (на цих виборах це лише рекомендація) і якщо ви заповните клітинки на власний розсуд, то це не може вважатися помилкою. Щодо цього так само є роз’яснення ЦВК: «Разом з тим, якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати зробив позначку не по трафарету, але з якої можливо встановити дійсне волевиявлення виборця, вважається, що виборець підтримує кандидата, номер якого зазначено (абзац другий частини сьомої статті 248 Кодексу)».
Серед експертів одностайності стосовно того, скільки повинно бути цифр: дві чи одна немає. Чому радять писати дві? Аби не було можливості фальшувати волевиявлення, або написавши зайву цифру перевести бюлетень у розряд «зіпсованих». Краще поставити дві цифри, аби ні у кого не було спокуси сфальшувати ваш голос або сперечатися чи дійсний бюлетень. Адже якщо ви напишете «2», а хтось поставить ще цифру «3», то зрозуміти за який номер ви проголосували «2» чи «3» буде неможливо.
Чи буде вважатися бюлетені зіпсованим і чи будуть його враховувати при підрахунку голосів. «НІ», бюлетень не буде вважатися зіпсованим. «ТАК», ваш голос буде врахований, але тільки за відповідну партію. ЦВК роз’яснила, що у такому випадку вважається, що виборець підтримав список відповідної партії і не підтримав жодного з кандидатів.
Якщо голосувати тільки за партію?
Якщо ви проголосуєте за партію, але не проголосує за жодного кандидата, то бюлетень так само буде вважатися дійсним і голос за партію буде зарахований. Якщо ж ви проголосуєте тільки за кандидата і не проголосуєте за партію, то бюлетень буде вважатися недійсним. Ваш голос не буде врахований, бюлетень порахують як «зіпсований».
Як проголосувати за міського голову?
Голову населених пунктів обиратимуть за стандартними бюлетенями, які не відрізняються від тих, що були на президентських і парламентських виборах. У лівій частині аркуша будуть розміщуватися прізвища кандидатів і інформація про них. Позначку ставимо проти прізвища кандидата якого ви уподобали у відповідному квадраті. Позначку ставимо 1 (одну!), але будь-яку.
Як визначатимуть переможця на пост міського голови?
У Херсонському виборчому окрузі зареєстровано понад 75 тисяч виборців, а тому перемогу в першому може отримати той претендент, який набере 50% +1 голос. Якщо такого не станеться, тоді буде призначений другий тур (майже 100% ймовірність враховуючи явку та кількість претендентів у 1 турі – в Херсоні 17 осіб), який повинен відбутися не пізніше ніж через 3 тижні після встановлення результатів першого туру. Скоріш за все це буде 15 листопада (якщо не станеться надзвичайних ситуацій із затягуванням встановлення результатів на окремих дільниця – як варіант технологічного процесу), але не пізніше 22-го.
Як правильно проголосувати за депутата громади?
У Херсоні населення складає понад 10 тисяч виборців, саме тому тут вибори будуть відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками. Виборці будуть обрати не тільки партію, а й конкретну людину зі списку, яку хочуть бачити депутатом, вписавши його номер у другий блок «центрального квадрату».
Що робити якщо ви помилилися?
Будьте уважні, не помиляйтеся, але якщо все ж припустилися помилки, то ви маєте право 1 (ОДИН) раз отримати інший бюлетень (тільки той, який зіпсували).
Для цього слід написати заяву на ім’я ДВК (звертатися до члена комісії який видав бюлетень) з проханням про заміну бюлетеня. Заява буде розглянута негайно. Зіпсований бюлетень ви повертаєте членам комісії, а вам видають новий.
Зробіть правильний вибір!
Сергій ОСОЛОДКІН