Херсонець здав НМТ на 600 балів, але через технічну помилку втратив шанс пройти на бюджет по квоті для ВПО

2 года назад 0

Херсонець Арсеній Мазур написав національний мультипредметний тест (НМТ) на максимальний бал — 600. Хлопець не припустився жодної помилки. Арсеній — випускник Херсонського фізико-технічного ліцею.

До математики, каже хлопець, додатково не готувався. Вистачало уроків в ліцеї. Підготовка була лише з української мови і історії України. Завдання на тестуванні були легкі, зізнається Арсеній, навіть, розчарувався.

"Тест, якщо порівнювати з попередніми роками, був неважкий. Математика була, я б сказав, надто легкою. Українська мова, якби було більше завдань, то була б на рівні із ЗНО попередніх років. Історія — у цьому році вони дуже скоротили програму. Я готувався починаючи з стародавньої історії, вивчав, що було за часи Київської Русі. А Міністерство вирішило, що нам треба лише, що відбувалося з ХХ сторіччя. На жаль, рівень історії був дуже низький", — говорить хлопець.

Результати мультипредметного тесту Арсенія Мазура. Фото: Олена МазурНа виконання завдань НМТ дається 2 години. Арсеній виконав їх менше ніж за годину. Саме тестування легко пройшло, а ось реєстрація на НМТ не обійшлася без проблем, розказує мама хлопця, Олена Мазур. Через збій системи під час реєстрації Арсеній не потрапив на основну сесію.

"Ми були ще в Херсоні, коли реєструвалися. При реєстрації відбувся технічний збій і наша реєстрація не пройшла. Ми про це дізналися, коли всім прийшли запрошення на сесію, а нам ні. Про те, що відбувся технічний збій ніхто не сказав. Міністерство каже, що ми самі не підтвердили, не зареєструвалися в належний спосіб. Хоча в приватній бесіді кажуть, що це через техніку відбулося і поганий зв‘язок в Херсоні. І це не поодинокий випадок" , — розповіла мама абітурієнта.

Через такий технічний збій, розказує Олена, Арсеній позбавлений можливості потрапити у ВНЗ по квоті 2, як дитина з окупованих і особливо небезпечних територій.

"Квота 2 оголошується 17 серпня. А додаткова сесія лише розпочинається 17. Ті, хто складав додаткову сесію, як мій син, то вони будуть тільки в загальному конкурсі. Цих дітей позбавили можливості поступити по квоті" , — повідомила Олена Мазур.

Також, розказує Олена, для подачі документів у ВНЗ після додаткової сесії замало часу. 21 серпня випускники отримають офіційно результат, а 23 серпня закінчується приймання заяв.

Поступати Арсеній буде у Львівський університет ім. Івана Франка. До війни розглядали Харківський університет. Займатися буде програмуванням. Паралельно буде вчитися на другій спеціальності "Перекладач".

За словами Олени Мазур, цьогорічні ліцеїсти показали гарний результат.

"З нашого класу дві людини 600 балів набрали, три дитини набрали по 200 балів з двох предметів і більше 5 людей набрали по 200 балів з одного предмета, як правило, це математика. Прикро, але два наших однокласники не змогли виїхати з Херсона і не складали НМТ ", — розповіла Олена.