Херсонський майстер слова відзначає ювілей

2 года назад 0

Багатьом на Херсонщині цей життєрадісний, доброзичливий та порядний чоловік добре відомий. Навіть важко уявити, що в цьому році йому виповнюється 75 літ. Василь Михайлович МЕЛЕЩЕНКО, Заслужений працівник культури України (2002), тележурналіст з 50-річним стажем, відомий український поет, прозаїк, лауреат обласних премій імені Іллі Кулика та імені Миколи Куліша, нагороджений медаллю "Будівничий України" Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка (2005).
Народився 12 лютого 1947 року в Ольгівці Бериславського району Херсонської області в родині хліборобів. Закінчив Херсонський судномеханічний технікум, Херсонський державний педагогічний інститут (філологічний факультет). Після служби у армії працював електрозварювальником на Херсонському комбайновому заводі.
З 1971 року — редактор херсонського телебачення. У 1976 році, як переможця Всеукраїнського конкурсу молодих поетів, його прийнято до Національної спілки письменників України. Вірші та оповідання почав писати ще у Херсонському судномеханічному технікумі.
Працюючи тележурналістом, протягом п’ятдесяти років продовжував літературну діяльність, збагачуючи українську літературу талановитими творами.
Відомий український літературознавець, доктор філологічних наук, професор Ярослав Голобородько стверджує: «Його твори – це настроєві малюнки, у яких чітко й відверто виражено пафос життєдайної свідомості поета, це поезії широкого, безмежного таврійського духу, це ліричні вірші, пісні, сонети, у яких схвильовано й палко звучить мелодія проникливої любові до людини та життя». Василь Мелещенко – автор поетичних збірок: «Спасибі, друзі, що ви є» (Херсон,1994) , «Зустріч з юністю» (Херсон, 2002) , «Відкриття душі» (Херсон, 2013) , книг для малят: «Перші кроки» (тираж 68 тисяч примірників, 1973) , «Прилетіли ластів’ята» (1975) , «Хліб від зайця» (тираж 130 тисяч примірників,1976) , «Жайвір» (1980) та численних публікацій в збірниках і часописах ( «Іній» пам’яті Ю. Голобородька ), «Починайте день разом із нами…» та ін.
Василь Михайлович подарував палким шанувальникам української поезії чимало дійсно унікальних рядків, які сьогодні є класикою: «Коли корчують сад старий, дідам своїм загляньте в вічі. В очах отих відбилась вічність… Коли корчують сад старий, побудьте в колі дітвори…» або «Спасибі, друзі, що ви є. Спасибі, що ви будете. Піснями серце виграє, бо ви чуття в нім будите…» .
Він першим на Херсонщині отримав обласну літературну премію імені Іллі Кулика, а також був серед перших, удостоєних найвищої нагороди Всеукраїнського товариства «Просвіта» – медалі «Будівничий України».
Автори матеріалу знають ювіляра понад півстоліття. Це талановита, ерудована людина, висококласний тележурналіст, відомий український поет і прозаїк. При цьому дуже простий і доступний у спілкуванні. Його комунікабельність безмежна, його авторитет беззаперечний. Пишаємося своїм товаришем і другом, іменитим земляком.
Заслужені журналісти України:
Валерій ДОЛИНА, голова Херсонської обласної організації Національної спілки журналістів України,
Юрій АНІСІМОВ, член Національної спілки журналістів України
Редакція сайту "Херсонці"від усього серця вітають Василя Михайловича Мелещенка з 75-літтям, бажають міцного здоров’я, сімейного благополуччя, довголіття, нових творчих здобутків!