Херсонський порт загруз у боргах

3 года назад 0

Передачу Херсонського морського торгового порту в концесію київські чиновники затягнули настільки, що через це в трудовому колективі державного підприємства вже зростає соціальна напруга.
Цю передачу мали завершити ще 26 червня 2020 року, як було передбачено концесійною угодою. Але з того часу «дедлайн» переносили тричі, призначивши востаннє цю дату на 13 грудня поточного року. Та за довгі місяці непевності деякі експортери та імпортери або призупинили співпрацю з портом, або зменшили обсяги «перевалки» вантажів.
Як наслідок, лише впродовж першого півріччя поточного року обіг вантажів у ХМТП скоротився на 19,3 відсотки – до 1,369 мільйона тонн. Заборгованість підприємства перевищали двадцять мільйонів гривень, через що виникли проблеми з виконанням зобов’язань за колективним договором.
— Згідно цього документу, порт зобов’язався відраховувати чотири відсотки від фонду оплати праці на соціально-культурні та фізкультурно-оздоровчі заходи. Тільки за цією статтею витрат заборгованість накопичувалася з травня, й сягнула 585 тисяч гривень, і ми не змогли вчасно розрахуватися з фірмами, які організовували літнє оздоровлення працівників. Припинилася й виплата премій. Та що оздоровлення та премії! Є затримки навіть із видачею спецодягу! – каже очільник комітету профспілки ХМТП Валерій Тернавський.
– Єдине, що дає привід для обережного оптимізму – це той факт, що концесіонери надали новий штатний розпис. За ним, колектив не втрачає жодного робочого місця. Хоча одного учасника концесійної угоди ми вже втратили – він покинув цей «тріумвірат», розчарувавшись у перспективах співпраці.
У свою чергу, постачальники різноманітних товарів та послуг (зокрема, того ж спецодягу), що їх порт замовив, отримав, але не оплатив, засипали його судовими позовами про повернення неплатежів. І деякі з них уже виграти процеси встигли. Так і до блокування банківських рахунків недалечко…
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день