Як працює український бізнес в Новій Каховці

5 месяцев назад 0

Попри окупацію, обстріли і складну соціально-економічну ситуацію в окупованій Новій Кахоовці на Херсонщині у місті ще залишається бізнес, який допомагає людям пережити лихоліття. Переважно він пов'язаний з торгівлею. Як працюють підприємці в таких умовах, розповідає кореспондент  .

Для підприємців в Новій Каховці склалася така ситуація, що не кожен може кинути своє майно, яке роками набувалося. Тому вони просто підлаштовуються під нові правила. Як не намагаються окупанти зламати наших людей — українці проявляють просто дива винахідливості. Можливо, це і є наша головна "фішка" — винахідливість, яка століттями вибудовувалася і є своєрідним символом нації.

Маркетинг і асортимент Щодо "маркетингу" — наведу приклад: в "Соцмаркеті" і не тільки можна зустріти безалкогольний напій "Живунчик", який здалеку нагадує український "Живчик". А ще є туалетний папір "Обухів", а також вироби "Каховського м'ясокомбінату". Далі — іранські "Пепсі" та "Кока-кола" теж є. Є ще товари з Туреччини, зокрема одяг.

Ціни на взуття та одяг сильно "кусаються" — кросівки від 2500 рублів. Можна пошукати в секонді щось більш-менш пристойне і доступне за ціною. Останнім часом збільшилися продажі одежі для тих, хто користується мототранспортом. Взагалі мало хто купує одяг та взуття, крім окупантів. На ринку і в магазинах можна знайти військовий одяг росіян.

Щматочок України в окупації Щодо "Львівських дріжджів": єдиний шлях їхнього потрапляння сюди — через Білорусь. У Нову Каховку періодично приїздять фури з білоруськими номерами. Тому товари звідти — це не новина для місцевих.Пару раз приїздили машини з вірменськими номерами. Але, як правило, всі ці перевізники рідко приїздять до Нової Каховки. Вони розвантажуються або в Криму або в Мелітополі, і вже звідти товари надходять сюди.

Так що росіяни можуть використовувати інші країни в якості посередників. Тому питання появи українських товарів на полицях Нової Каховки не сильно турбує місцевих. Навпаки — вони раді появі таких товарів. Сприймають це як шматочок України тут, в окупації.


Будь-який каприз Один із магазинів досі дає можливість зняти готівку з українських карток з конвертацією в рублі (якщо через додаток у телефоні — курс 1:2). Можна закинути гривні на картку, конвертуючи рублі. Але власники магазину ніде себе не афішують і не прославляють РФ. Просто мовчки роблять свою справу.

Так, вони також завозять товари з Криму. Допомагають у налаштуванні смартфонів, зокрема Приват24. У них є український зв'язок для цього. Пенсіонери користуються цим для зв'язку з правим берегом за допомогою українських сім-карт. Можна також поповнити рахунок на українських сім-картах. Їхній неофіційний девіз "Будь-який каприз за ваші гроші".

Без VPN і месенджерів А ще справжній квест "Піймай український зв'язок" з загрозою для себе. Тому прохання — передайте на правий берег, щоб вони такими питаннями не переймалися і цінували те, що мають. Бо мало хто зрозуміє, як це радіти українському зв'язку, щоб поспілкуватися з рідними напряму, без різких "фокусів" з VPN та різних месенджерів.