Який тиск має бути в шинах

1 год назад 0

Єдиною деталлю автомобіля, яка має контакт з дорожнім полотном, є шина. Щоб утримати вагу машини, необхідний правильний рівень повітря всередині покришки. Отже, за цим показником треба уважно стежити, щоб забезпечити правильну керованість, ходимість, стійкість і тягу, передбачені виробником автогуми. Тиск в шинах постійно змінюється, тому що повітря проникає крізь пористі гумові стінки покришок. Цей показник залежить також від стану самої шини, від температурного режиму та багатьох інших факторів. Тиск в шинах має відповідати пеним вимогам, про які йдеться далі.

Як дізнатися тиск в шинах, рекомендований виробником гуми

Супроводжувальна література до будь-якого автомобілю містить усю необхідну інформацію про транспортний засіб. В тому числі, і рекомендації автовиробника про рекомендований тиск в шинах. Ви можете звернутися до інструкції до вашої машини, щоб отримати усі необхідні дані.

На нових машинах на дверцятах водія або кришці бензобаку розміщено спеціальну наклейку з даними, в тому числі про тиск. Співробітники спеціалізованого автосервісу прийдуть на допомогу, якщо ви не знайшли інших джерел інформації про правильний тиск в шинах. Нарешті, сучасні нові автомобілі мають QR-код на дверцятах, середній стінці кузова чи кришці бензобаку. Відсканувавши його, можна також отримати усю необхідну інформацію.

Зверніть увагу, що оптимальний тиск вимірюється і вказується лише в холодних шинах. В покришках різного типорозміру тиск також буде різним. Перед тим, як вимірювати тиск, переконайтеся, що машина мінімум кілька годин простояла в спокої, і колеса повністю охололи. Не слід накачувати шини до показників, вказаних на самій покришці, адже це маркування означає не оптимальний показник, а максимальний, який шина може витримати.

Як читати таблицю тиску в покришках

В мережі інтернет ви можете відшукати спеціалізовані таблиці, де рівень тиску вказаний з урахуванням марки авто, навантаження машини, сезону, типорозміру та інших факторів. Такі таблиці стануть хорошим додатковим помічником і джерелом інформації, якщо дані не вдалося найти деінде. Крім ряду основних показників, на тиск може впливати також навантаження, яке лягає на вісі автомобіля. Найкращий варіант – коли вага розподілена рівномірно між усіма колесами, але домогтися цього в реальних дорожніх умовах практично неможливо. Ось чому тиск передніх і задніх коліс в деяких випадках буде відрізнятися. Ці дані також відображаються в тематичних таблицях.

Рекомендацій автовиробників дуже багато, але є середні показники тиску для найбільш поширених типорозмірів, на які можна орієнтуватися. Так, для профілю висотою 65-80 оптимальним буде щільність повітря 1,8-2,0 кг/см2. Для легкових авто максимальне значення не має перевищувати 3 кг/см2.

Чим небезпечне відхилення тиску в шинах від норми

Будь-які порушення правил призводять до негативних наслідків. Це стосується і тиску в покришках. Отже, слід дотримуватися рекомендацій. Від цього залежить не лише комфорт водіння, а й технічний стан автомобіля і покришок, безпека водія, пасажирів, вантажів, інших учасників дорожнього руху.

Вплив зниженого тиску в шинах. Низька щільність повітря в шинах призводить до зниження керованості. Особливо це відчувається, коли йдеться про літню гуму, яка розрахована на великі швидкості і агресивне маневрування. Через знижений тиск підвищується ризик виникнення аквапланування. Деформована пляма контакту не може забезпечити нормального зчеплення навіть з рівною сухою поверхнею. Що говорити про водяну плівку, яка знижує тертя до нуля. Крім того, змінюється конфігурація дренажної системи, закладена виробником. Вона вже не може досить ефективно виводи вологу з плями контакту. Резед неприємних наслідків низького тиску слід також відзначити розсортування коліс, передчасний знос протектора по краях, пошкодження колісного диска при наїздах на перешкоди або під час здійснення маневрів. Нарешті, збільшується ризик виникнення пробоїв і гриж.

Вплив надвисокого тиску в шинах. Перекачані шини теж призводять до цілої низки проблем. В першу чергу, псується протектор, який зношується нерівномірно. Стирається центральна частина покришки, тобто, безпосередньо пляма контакту втрачає ключові експлуатаційні показники. Це негативно позначається на керованості, гальмівному шляху, курсовій стійкості автомобіля. Комфорт руху теж знижується. Перекачані покришки чуйно реагують на будь-яку нерівність дороги, передаючи посилений імпульс на весь корпус автомобіля. Строк служби шин скорочується, і за новим комплектом доведеться звертатися на пару років раніше запланованого. Навіть нова шина при неправильному рівні тиску швидко вийде зі строю, втратить основні характеристики. Це небезпечно і для технічного стану автомобіля, і для водія, і для інших учасників дорожнього руху, адже неякісна гума може стати причиною аварії.

Різний тиск в шинах. Різний тиск в шинах, який не відповідає встановленим нормам, також несе в собі певну небезпеку. Погіршуються гальмівні якості покришок, водій може втратити керування транспортним засобом під час швидкісних маневрів. Покришка гірше розганяється, гальмівний шлях зростає. Зростає також і опір коченню, що неминуче призводить до збільшення витрати палива. Таким чином шини втрачають економічність, а водієві доведеться витрачати набагато більше коштів там, де можна навпаки економити. Як і будь-які порушення тиску, різна щільність повітря в колесах призводить до швидкого і нерівномірного зносу протектора. Ось чому перед кожною, особливо, довгою поїдкою слід проводити ретельний огляд покришок, з’ясовувати рівень тиску і доводити його до нормативного показника з урахуванням усіх умов поїздки за необхідності. Різний тиск визначається навіть візуально, адже одна сторона автомобіля буде вищою за іншу.

Особливості тиску шин в різні пори року

Температура за бортом теж грає роль у встановленні правильного тиску в шинах. Щільність повітря взимку і влітку буде відрізнятися, для досягнення оптимальних показників.

Тиск в шинах взимку. Існує думка, що повітря треба підпускати з колеса, щоб збільшити пляму контакту і досягти більшого зчеплення з засніженою або вкритою льодом трасою. Насправді існують певні норми, яких слід дотримуватися, щоб не потрапити в неприємності. В холодну пору року тиск в шинах знижується. Якщо водій сам до цього в теплому гаражі спустив частину повітря, і виїхав на мороз, автомобіль просяде на спущених покришках. Ось чому рекомендується перевіряти рівень тиску на холодних шинах. В морозну погоду краще виїхати на вулицю, дочекатися, щоб шини досягли необхідної температури, і тільки після цього перевіряти рівень тиску. Орієнтуватися слід лише на паспортні дані, тобто, на інформацію з тематичних наклейок і інструкції, про які йшлося вище. При сильних морозах спеціалісти рекомендують підкачати шини навіть на 0,2-0,3 бар вище від норми, щоб в умовах екстремально низьких температур досягти оптимального значення. Таке підкачування слід зробити також і в тому разі, якщо ви плануєте швидкісну поїздку, а машина буде загружена.

Тиск в шинах влітку. В даному випадку температура не грає такої великої ролі. А от умови, в яких будуть знаходитися шини, дуже важливі. Перевіряти тиск в літніх покришках також слід на холодну. Якщо ви проїхали велику відстань, не спішіть одразу братися за вимірювальні прибори. Спочатку залиште машину у спокої, щоб колеса охололи. Перед швидкісною поїздкою по трасі можна перевищити рекомендований рівень тиску в колесах на 0,2-0,3 бар. Навпаки, якщо ви їдете за місто і плануєте підкорювати ґрунтові м’які дороги, тиск треба трохи зменшити. Перед виїздом на асфальтовану дорогу не забудьте повернути необхідний рівень тиску в шинах.

Як поміряти тиск в шинах

Як бачимо, рівень щільності повітря в покришках грає велику роль у комфорті і безпеці на дорозі, і вимагає постійного контролю. Як же це зробити, якщо ви тільки-но прийшли до свого гаражу або опинилися на виїзді з сільської траси на асфальт? Манометр. На кожному СТО знайдеться такий прилад, але кожного разу заїжджати на станцію техобслуговування незручно. Логічний вихід – придбати власний прилад для вимірювання тиску повітря в шинах. Він займає небагато місця і стане надійним помічником в дорозі.

Тиск слід перевіряти лише в холодних шинах, адже від підвищеної температури будь-який газ розширюється. Дочекайтеся повного вистигання покришок, або проводьте замірювання вранці, перед виїздом з гаражу. На клапані треба відкрутити ковпачок і приєднати до клапана манометр. Почувши шипіння, не лякайтеся – це нормальне явище, яке повинне супроводжувати цей процес.

Рекомендовані показники щільності повітря в шині треба запам’ятати, або тримайте завжди під рукою спеціалізовану літературу. Показники на манометрі повинні співпадати з даними з інструкції. тиск вказується в барах або psi.

Регулювати тиск до нормативних показників можна за допомогою ручного компресора. У разі, якщо ви не справляєтеся с задачею, зверніться до найближчого СТО за допомогою. Ви дізнаєтеся, як правильно регулювати тиск в колесах і в подальшому зможете самостійно робити це, не виїжджаючи з гаражу.

Після того, як підкачали повітря, знову приєднайте манометр до клапана. Порівняйте дані приладу з нормативами, вказаними в інструкції. показники мають співпадати зі специфікацією, яку вказав виробник. Ковпачки на всіх шинах треба поставити на місце і щільно закрутити.

Перевіряти в обов’язковому порядку слід усі колеса, щоб не зіштовхнутися з проблемою різного тиску і не спровокувати аварію. Якщо ви виявили, що різниця тиску в колесах дуже велика, зверніться за консультацією і допомогою до кваліфікованих фахівців. Можливо, має місце витік повітря через неправильне положення ободу, несправний золотник, неправильний монтаж шини на обід та інші причини.

Коли слід підвищувати ти знижувати тиск в шинах

Важливу роль тут грають умови, в яких буде здійснюватися поїздка. Взимку важливо брати до уваги мінусові значення температури. Газ має властивості розширюватися і звужуватися при перепадах температур. Отже не дивно, що в мороз тиск в шинах падає. Ось чому рішення деяких водіїв знизити тиск, щоб збільшити пляму контакту, помилкове. Фахівці навпаки рекомендують підняти тиск в покришках перед виїздом на зимову трасу, щоб нівелювати показник температурного зниження щільності повітря.

Підвищувати тиск на кілька десятих від одиниці слід також у випадках, коли планується швидка їзда по трасі, якщо водій віддає перевагу спортивному і агресивному стилю водіння, якщо машина сильно навантажена. Навпаки, в умовах бездоріжжя, на ґрунтовках краще знизити показники манометра, щоб покращити прохідність покришок. Будь які відхилення від рекомендацій виробника мають бути виправдані експлуатаційними умовами. Якщо сумніваєтеся в тому, яким буде оптимальна щільність повітря для даного конкретного випадку, звертайтеся до фахівців, шукайте необхідну інформацію в інтернеті, запитуйте досвідчених водіїв.

Отже, як бачимо, рекомендований виробниками тиск шин – це, скоріше, компроміс, ніж нерушиме правило. Але цей компроміс має під собою велику технічну базу, і на нього у будь-якому разі слід орієнтуватися, як на ідеал.

Коливання щільності повітря, навіть в невеликих рамках, позначаються на всіх системах авто, на управлінні і керованості, навіть на розходах палива під час їзди. Це треба брати до уваги, коли нехтуєте перевірками тиску. Можливо, ви переплачуєте за бензин через те, що полінувалися зайвий раз дістати манометра.

Перепади температури за бортом – сигнал для водія, що тиск треба перевіряти регулярно. Причому, манометр слід підключати не тільки к встановленим колесам, але і к запасному колесу. Знижений тиск має сенс, тільки якщо ви рухаєтеся дорогою низької якості з великою кількістю перешкод. Виїжджаючи на асфальт, підніміть тиск до норми. Перекачані шини підходять лише для швидкісних трас і великих вантажів. Неправильний тиск – ризик не тільки для покришок, але і для підвіски, і для всього автомобіля в цілому.