Ігор Колихаєв: Теорія розбитих вікон не повинна реалізуватись у Херсоні

2 года назад 0

Мер Херсона Ігор Колихаєв звернувся до городян: 

У дні обстрілів та вибухів у Херсоні постраждали близько 40 багатоповерхових будинків, понад 30 приватних. Вибуховою хвилею повибивало за попередніми підрахунками 1507 вікон. У ці дні наші співробітники беруть на облік усі зруйновані та пошкоджені будинки, прораховують збитки, роблять виміри… ми все це мінятимемо за міський та спонсорський бюджети. Хто не заявив про свою шкоду, подавайте ці дані у свої старостати, квартальним, головам райрад. Координує спільні дії у цьому напрямі директор інспекції комунального господарства Олександр Черніков.

Упевнений, багато хто з вас чув або знає про Теорію розбитих вікон. Двома словами для тих, хто не в курсі.

У 1980-х роках Нью-Йорк був у лещатах найлютішої епідемії злочинності у своїй історії: там скоювалось понад 1500 тяжких злочинів щодня. Але потім сталося незрозуміле. Досягши піку до 1990 року, злочинність різко пішла на спад: кількість вбивств знизилася на 2/3, а кількість тяжких злочинів – наполовину. З якоїсь причини десятки тисяч психів та гопників перестали порушувати закон. Що сталося, спитаєте ви?
Назва цього «дива» – «Теорія розбитих вікон». Канадський соціолог Малкольм Гладуелл пояснив: «Розбиті вікна» – це дітище криміналістів Вілсона та Келлінга. Вони стверджували, що злочинність – це неминучий результат відсутності порядку. Якщо вікно розбите і не засклено, то ті, що проходять повз вирішують, що всім начхати і ніхто ні за що не відповідає. Незабаром будуть розбиті інші вікна, і почуття безкарності пошириться на всю вулицю, посилаючи сигнал всій окрузі. Сигнал, що закликає до серйозніших злочинів».

Іншими словами, неприбране сміття на дорозі дуже швидко спровокує стихійне звалище, розбиті вікна будинків – тотальну розруху міста. Ось чому я так часто і багато говорю про обов’язкове – прибирання міста та підтримання його в порядку. Занедбане дрібне сміття обов’язково породить величезне сміття. Закинемо процес хоч на день – не вигрібемося з лайна ніколи.

Сьогодні провели у місті чистий четвер – почитайте про це на офіційному  міськради, у чи на сторінці у . Дякую всім, хто приєднався.

Ми з вами тепер разом прибиратимемо місто часто і скрізь. Теорія розбитих вікон не повинна реалізуватись у Херсоні. Доки я тут, доки на місці, наше Місто-герой буде чистим!