Історія водолаза з Одещини, який рятував людей після підриву Каховської ГЕС

8 месяцев назад 0

Водолаз з Одещини Олександр Берекет під час трагедії на Каховській ГЕС працював на Херсонщині.

Берекет — один з перших водолазів-рятувальників з Одещини, який поїхав до Херсона після підриву російськими військовими Каховської ГЕС 6 червня.

"Про Каховську трагедію ми дізналися близько опівночі. Нам подзвонили, всіх зібрали тут, сказали, що сталася така трагедія і ми повинні зібрати спорядження і виїжджати на її ліквідацію. По дорозі туди ми бачили дуже багато зруйнованих будівель, будинків. Далі, як приїхали на місце, це була Корабельна площа, вона була затоплена, і все, що далі в сторону острова і лівого берега – все було затоплено" , — розповів Олександр.
 
Там з групою він рятував людей та тварин, які були заблоковані у будинках через високий рівень води.

Дивіться історію водолаза Олександра Беркета у репортажі

Що відомо про підрив Каховської ГЕС ​Російські війська 6 червня 2023 року підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них були на лівобережжі Херсонщини.​

За даними МВА України, станом на вечір 20 червня 2023 року офіційно повідомили про загибель 21 людини на Херсонщині внаслідок підриву російською армією Каховської ГЕС.

Пізніше встановили місцеперебування 202 жителів області, яких вважали зниклими після підриву російськими військовими Каховської ГЕС.

У воді опинилося 600 кв. кілометрів. До зони підтоплення потрапили АЗС, нафтобази, об'єкти промисловості, місця зберігання хімікатів. Також пошкоджена майже третина лісів, або понад 64 тисячі гектарів. Першочергово на відновлення навколишнього середовища регіону потрібні 32 мільярди грн.

На деокупованій території Херсонщини визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою у громадах де відсутнє водопостачання.

В Україні почали розробляти два етапи проєкту відновлення Каховського гідровузла, у склад якого входить відбудова Каховської гідроелектростанції.

Основний етап ліквідації наслідків катастрофи після підриву російськими військами Каховської ГЕС на Херсонщині завершився 30 серпня 2023 року. Спалахів холери не виявили, повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.​