Жителі села на Херсонщині потерпають від диких кабанів

2 года назад 0

У селі Праві Солонці місцеві жителі потерпають від диких кабанів. Тварини псують городину та руйнують паркани й теплиці. Що з ними робити та яких збитків завдали ці тварини селянам — дізнавалось Суспільне.
В Олени Браги 5 теплиць, у чотирьох вирощує овочі, ще в одній – розсаду на весну. Усі 5, розказує жінка, пошкодили кабани.
" Щодня чи через день я за ними ганяюся і виганяю. Вчора ввечері вони також були, підійшли, але собака гавкає, то я не виходила. Позавчора ще видно було вони прийшли. До сливи вони завжди приходять, риються. Я їх відігнала за город ", — розповіла Олена Брага.
У теплицях Олена вирощує перець. Його, каже жінка, тварини не їдять, а просто псують.
" Вони не сильно його їли, вони його підривали і в коренях щось шукали, можливо комах якихось. Виривали і все. І багато перцю померзло, бо вони всі боковинки порвали і як тільки мороз почався, то він померз ", — каже Олена.
Свої збитки від таких візитів жінка не підраховувала. Однак тепер, говорить, доведеться відновлювати теплиці. За словами Олени, на теплицю потрібно тисяч 15, а плівка зараз коштує 3 тисячі за рулон – 200 метрів.
А у дворі Валентини Лисенко кабани облаштували місце відпочинку. Жінка показує відео, яке зафільмувала на власному подвір’ї три дні тому. На згадку про візит тварин залишилися сліди від копит та металеві латки на паркані.
У теплицях Павла кабани зупиняються на ночівлю. Тварини крізь обірвану плівку переходять між теплицями, і нищать не тільки самі теплиці, а й урожай.
" Салат ми посадили, тисяч на 10 ми тільки насіння придбали. Посадили там у двох теплицях і тут. Повністю все витоптали. А ми під замовлення все робили. Мені замовник телефонує, а салату немає. Я втратив великі гроші, тисяч 100 збитків ", — говорить Павло.
Щоб розв'язати проблему із нашестям диких тварин у селі сьогодні провели сходку. Туди запросили і місцевих жителів, і мисливців. Віктор Кисельов – єгер організації, яка і займалася розведенням кабанів. Пояснює, через африканську чуму свиней популяція цих тварин у дикій природі зменшилася до критичних показників. У мисливських угіддях Правих Солонців, каже чоловік, наразі близько 50 голів.

Єгер "Відродження фауни" Віктор Кисельов говорить, що не можуть полювати, бо популяція диких кабанів слабка. За його словами, тварини йдуть на подвір’я людей, бо звикли, бо місцеві вирощують картоплю, перець, ще й падають горіхи, і це також приваблює кабанів.
Староста села Правих і Лівих Солонців та Підлісного Юрій Солдатов каже, проблема нагальна, бо переважна більшість місцевих живуть коштом городів.
" Люди в нас живуть коштом городини, більше немає за що їм жити. І за 5 хвилин буквально стадо кабанів може знищити повністю город – не тільки городину, а й майно, у них тріщать теплиці тощо. Сьогодні мисливське господарство розводить їх, як і треба, але ж до чого тут селяни? Якщо в якоїсь родини кабани знищать врожай, то сім’я голодна цілий рік ", — говорить староста.
Після обговорення мисливці та місцеві жителі дійшли спільного рішення – огородити присадибні ділянки людей дротом під напругою. Якщо це не спрацює, каже співзасновник мисливського товариства Олександр Сидоренко, будуть шукати інші шляхи.
" Розуміємо обурення людей. З одного боку хочемо, щоб дика природа відновлювалася і усіляко цьому сприяємо. Наше завдання – захищати кабанів, але ми розуміємо біль людей. Наразі вирішили встановити електропастуха, протягнути його вздовж каналу і сподіваємося, що це допоможе ", — розповів Олександр Сидоренко.
Суспільне Херсон