Катують і калічать: як в’язнів з Херсонщинии утримують в Краснодарському краї

6 месяцев назад 0

Російський ютубер Асхабалі Алібеков, більш відомий під псевдонімом Дикий десантник, вийшов на волю з колонії Краснодарського краю, де відбував строк за повторну “дискредитацію” російської армії, і заявив, що росіяни насильно утримують в одному з таборів понад 200 українців.

Хто повідомляє: правозахисна організація 

Що відомо? Громадян України привезли силою з Херсонської області та тримають у заручниках, заявив громадянин РФ Асхабалі Алібеков. Зі слів ютубера можна зрозуміти, що йдеться про тих, хто на момент депортації з окупованих територій відбував покарання в пенітенціарних установах.

“Їм статусу ніякого не дали. Їм кажуть, що ми їх урятували. Ці люди попросили мене про допомогу, щоб я про це повідомив”, – сказав Алібеков.

За його інформацією, раніше в таборі утримували близько 300 українців. Керівництво колонії створює жахливі умови утримання для них, примушує брати російські паспорти, наголосив Алібеков.
Що було раніше? Раніше ZMINA  про те, що, за даними правозахисного проєкту Gulagu.net, який викриває катування в російській пенітенціарній системі, окупанти незаконно перемістили до декількох регіонів РФ в’язнів, зокрема з Херсона. В одному випадку йшлося про понад дві сотні, в іншому – про понад дві тисячі.

Минулого року через повномасштабне вторгнення Росії евакуювали 10 українських установ виконання покарань, однак усі вони розташовувалися на Донеччині, Луганщині, Харківщині та в Запорізькій області. На Херсонщині в’язнів не евакуювали.

У травні 2022-го з’явилася перша новина щодо вбивства в СІЗО в Херсоні, про евакуацію персоналу та утримуваних з якого  тодішня Омбудсман Людмила Денісова. Згодом  й про примус в’язнів копати окопи та каліцтво тих, хто відмовляється.

Яка ситуація із в'язнями з Херсонщини? Правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися в’язні на Херсонщині, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них на початку війни написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках росіян.
В’язнів жорстоко б’ють та знущаються з них, наприклад змушуючи сидіти голими. Російські тюремники в Краснодарському краї мордують навіть тих, хто має такі тяжкі захворювання, як туберкульоз або так званий  – туберкульоз із ВІЛ.