Кавуни на Херсонщині продають по 40 коп/кг

3 года назад 0

Гуртова ціна на кавуни на Херсонщині в селах Михайлівка та Новомиколаївка Скадовського району опустилася до 40 коп/кг і нижче. Поля кавунів здають закупівельникам по 15 тис. грн за 6 га.

«Купую кавун Продюсер, – розповів Ігор Овочук з Чернівців, що кілька років гуртом закуповує кавуни на Херсонщині. – Шукав тут (село Михайлівка), здають по 40 копійок. Я поїхав у сусіднє село Новомиколаївка, там люди вже настільки в паніці, що до мене телефонує людина, каже, що у неї 6 га, дайте мені 15 тисяч і заберіть 6 га кавунів. Щоб ви розуміли, це чистими людині залишається 3 тисячі, бо треба дати вантажникам, 4 тисячі – за вантаження. Я забираю поле за 15 тисяч. Мені просто шкода людини, бо лише оренда полів 3,5 тисячі грн, а людина заробить 3 тисячі. У нас гуртова ціна 2,5 -3 грн, якщо на ринку – 5 грн, у магазині – 10-12 грн. у Чернівцях».

На думку виконувачки обов’язків директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення облдержадміністрації Маргарити Степанової криза в баштанництві виникла через пізнішу на 2 тижні сівбу кавуна у відкритий ґрунт. Нині, через те, що плоди починають горіти на сонці, немає відповідної якості. Фермери поспішають зібрати і продати.

«Кількість валового збору збільшена удвічі, тому виникає питання про ринок реалізації», – зауважила Маргарита Степанова.

Також, за її словами, змінилась і традиція споживання кавуна, зараз його не купують для довготривалого зберігання.

Джерело