Українцям готують підвищення податків і повний доступ фіскалів до всіх грошей на рахунках

4 месяца назад 0

До 2030 року в Україні впроваджуватимуть Національну стратегію доходів. Вона передбачає суттєві зміни в оподаткуванні. Отож українцям готують підвищення податків і повний доступ податкової до всіх грошей на рахунках.

Зокрема в Україні діятиме прогресивна шкала нарахування податків. Що це означає? Поки що фізичним особам доводиться сплачувати 18% податку від своїх доходів. Така податкова ставка є однаковою для всіх фізичних осіб незалежно від суми їхнього заробітку. Зважаючи на такий стан речей, влада вирішила впровадити відразу декілька схем сплати податків. Таке нововведення покликане викорінити ситуації, коли громадяни занижують власні доходи.

Відповідно до статистики, на сьогодні в Україні сплачують податки 7,4 мільйона осіб. Водночас щомісячний дохід 1,3 мільйона платників податків менший за мінімальну  зарплату. Заробітки 3,9 мільйона українців перебувають у межах від 6,7 до 20,1 тисячі гривень. Дохід від 20,1 тисячі до 100,5 тисяч гривень офіційно отримують 1,8 мільйона українців. А от понад 100,5 тисяч гривень пощастило отримувати лише 88,5 тисячам громадян.

Водночас є роботодавці які намагаються заощадити на сплаті податків за своїх працівників. У таких підприємців працівники реально отримують заробітну плату вищу, ніж зазначено у звітності.

Отже, незабаром Кабмін планує впровадити такі зміни:

  • запровадити прогресивну шкалу, тобто частину доходу можуть обкладати значно вищим податком;
  • переглянути пільги на сплату податку;
  • переглянути системи повернення податків. Їх будуть повертати, якщо кошти будуть витрачені на навчання дітей, створення та розширення бізнесу, покращення житлово-побутових умов, лікування;
  • надати податковій доступ до руху коштів між картками українців.

Варто зазначити, що це лише заплановані зміни, для впровадження яких доведеться провести податкову реформу та значну роботу над зміною ставлення суспільства до податкової. Також слід мати на увазі, що зазначені зміни набудуть чинності лише через рік з моменту їхнього схвалення. У підсумку такі, на перший погляд жорсткі, нововведення відчують лише ті українці, які намагаються приховати свої доходи.