Колаборанти роблять вигляд, що дефіциту вчителів на лівобережжі не існує

2 недели назад 0

З 11 шкіл Новокаховського міського «округу» у новому навчальному році працюватиме лише одна, та й та — у дистанційному форматі. Про це пропагандистам з «РИА «Новости» розповів заступник окупаційного голови міста Максим Новак. Більше однієї, сказав, не треба. Мовляв, багато дітей виїхало. Про те, що окупантам ще і катастрофічно не вистачає вчителів, вирішив промовчати.

Про проблему нібито сказали і, водночас, запевнили, що вона не гостра, на окупаційному телеканалі «Таврия»: «Нестача вчителів — одна з найбільших проблем системи освіти області, але вона поступово вирішується». «Більше 200 педагогів приїхали у Херсонську область додатково, — дали пропагандисти слово заступнику голови окупаційного уряду області Сергію Черевку. — Це значна цифра в умовах нашого контингенту». Приїхали педагоги, за його словами, з окупованого Криму, Краснодарського краю і Ростовської області. Проте жодного з них пропагандисти поки що не продемонстрували. Натомість, та ж «Таврия» змушена була визнати, що, наприклад, окупаційна Генічеська школа № 4 не змогла знайти навіть такого «недефіцитного» спеціаліста, як вчитель праці.

Окупаційна міністерка освіти області Людмила Ковтун услід за Черевком повторила в ефірі окупаційного телеканалу про те, що «проблема нестачі кадрів пом’якшується». Стається це, збрехала, через «повернення сімей з-за кордону», після чого «багато вчителів вже звертаються з запитами на працевлаштування». «Зараз приваблюємо, звичайно ж, високим рівнем зарплати, який у нас вище, ніж в інших регіонах Російської Федерації», — сказала колаборантка. Але вони чомусь не «приваблюються», хоча на окупованій території зостались українські педагоги, які поки що відмовляються залишати свої домівки. В основному, це люди передпенсійного і пенсійного віку.

Нестача вчителів заважає окупантам також відкривати нові школи. А там, де все ж відкривають, відразу зазначають про вакансії. Наприклад, в Ольгиному Горностаївського «муніципального округу» 7 серпня влаштували офіційне відкриття окупаційної школи, але тамтешня окупаційна адміністрація відразу виклала у своєму телеграм-каналі оголошення про те, що туди потрібні вчителі англійської мови, математики, інформатики і фізики.

У деяких інших навчальних закладах замість вчителів дітей вчитимуть… «росгвардійці». Угоду про створення «військово-патріотичних» класів на базі «Росгвардії» з заступником начальника окупаційного контингенту «росгвардійців» підписали «міністр освіти» Людмила Ковтун і «міністр молодіжної політики» Ігорь Астранін.

Окупанти з усіх сил роблять вигляд, що у них в освіті все добре, у томі числі, і з кадрами. Аби злий дід з Кремля похвалив, аби лише дотації звідти прийшли, а вже, що робити з тими коштами, в окупаційному уряді добре знають.

Богдан СТРАЖАК,