Колектив лікарні ім.О.С. Лучанського віддає своє життя, здоров’я, час і професійні навички херсонцям

7 месяцев назад 0

Херсонські медики не припиняли надавати медичні послуги містянам від початку повномасштабного вторгнення росіян, виконуючи свій обов’язок перед людьми. Зокрема, КНП «Херсонська міська клінічна лікарня імені О.С.Лучанського» приймала і лікувала пацієнтів у складні часи окупації і тепер під постійними обстрілами нікому не відмовляє у допомозі.

Заклад нині складається із поліклініки для дорослих та стаціонару. До повномасштабної війни лікарня мала іншу структуру. До неї входили ще дві поліклініки: для дорослих та дітей. Дитячу поліклініку, на жаль, довелося закрити після ворожого влучання та пошкодження унаслідок одного з обстрілів. Але колектив має надію, що після перемоги заклад відновиться повністю і запрацює, як і раніше.
На 24 лютого 2022 року у лікарні імені О.С.Лучанського працювали 1 293 людини. Зараз штат скоротився і фактично залишились 609 працівників.

Ще з 354-ма особами було призупинено трудові договори. Ці медпрацівники були змушені виїхати через скрутні обставини: хтось рятував дітей, у когось було знищено будинок під час обстрілу, хтось втратив житло під час затоплення від руйнації росіянами Каховської ГЕС. Вони після війни повернуться і працюватимуть далі.

Через це лікарня відчуває нестачу кадрів. Але особливо гостро нині бракує рентгенолога, офтальмолога, лікаря-статиста, медичних сестер вузьких спеціальностей.

Бойові дії вдарили і по лікарях первинної ланки. На початок війни було підписано декларації з 79 089 пацієнтами. Наразі кількість декларацій зменшилася і станом на 1 вересня цього року становить 47 463. Чимало пацієнтів виїхали з міста і знайшли собі лікарів на більш безпечних територіях країни чи закордоном.

Алгоритм звернення до вузьких спеціалістів у закладі не змінився.
Як і за мирних часів, при гострій потребі можна викликати швидку, самому прийти до стаціонару чи звернутись до сімейного лікаря, який потім направить до відповідного спеціаліста.

Під час окупації Херсона російськими військами колектив закладу пережив потрясіння, коли директор лікарні вирішив співпрацювати з ворогом.

Одразу після деокупації лікарню очолила Ірина Стародумова, нещодавно з’явився новий керівник — Юрій Бохін. Також до лікарні О.С. Лучанського повертається Людмила Ломако, яка тривалий час очолювала заклад і зараз погодилась працювати з новим керівником. Очільники закладу діяли згідно зі своїми внутрішніми переконаннями та можливостями. Колектив працював та віддавав своє життя, здоров’я, час і професійні навички жителям Херсонщини.

Осінь — напружений час для закладу. Лікарня готується до опалювального сезону. Нині всі критично важливі роботи виконані. Наразі замінені пошкоджені ділянки трубопроводу, встановлені радіатори тощо. Готовність лікарні до зими – орієнтовно 95%.
На випадок відключень електрики заклад має достатньо генераторів, щоб надавати меддопомогу херсонцям навіть за непередбачуваних обставин.

Лікарі, медсестри та молодший персонал прагнуть у нинішніх умовах якнайкраще виконувати свої обов’язки та з нетерпінням чекають перемоги, щоб працювати під мирним небом.