Люди почекають. Каховська міськрада “завалила” рекордну кількість земельних питань

2 года назад 0

Десятки жителів громади місяцями не можуть отримати земельні ділянки у власність.

Рекордну кількість земельних питань “завалила” Каховська міськрада на своїй останній сесії 23 грудня. Всі 24 проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність у Каховці, Малокаховці, Роздольному і Чорноморівці не змогли набрати достатньої кількості голосів “слуг народу”. Ще 9 проєктів, пов’язаних з продовженнями договорів оренди землі “завалили” з вини чиновників, які готували їх на розгляд депутатського корпусу.

— Частина людей погодилася сплачувати за землю за підвищеними ставками орендної плати. Але всупереч їхньому бажанню їм намагалися продовжити терміни дії договорів оренди одразу на 10 років. Були й інші випадки, коли орендарі просили продовжити їм договір оренди на 7 років, на що вони мають законне право, а постійна депутатська комісія з питань земельних відносин міськради чомусь давала згоду лише на 1 рік. Хоча змінити умови договору можна тільки за згодою сторін, а не в односторонньому порядку, — прокоментувала секретар Каховської міськради Ірина Гончарова.

Як визнала заступниця міського голови Галина Лобунько, частина “завалених” земельних проєктів рішень були дійсно погано підготовлені.
— Спеціаліст набирав ці документи, а ми їх не перевірили, погодили і винесли на сесію міськради, — сказала вона.

— Я проведу службову перевірку, з’ясуємо всі обставини, чому проєкти рішень подані на сесію не в правильному форматі, — пообіцяв міський голова Віталій Немерець.

Карати за допущені помилки не лише рядових чиновників закликав депутат міськради Руслан Скороход:

— Не треба вішати все на рядових спеціалістів. Адже хтось погоджував ці документи! Треба ж хоча б читати, що ви там підписуєте! — нагадав він.

Натомість винним у провалі 24 питань з затвердження проєктів землеустрою більшість присутніх на сесії назвала депутата міськради від Партії зелених Олександра Білодіда. Адже одного його голосу не вистачало, щоб затвердити всі ці проєкти рішень. Але він вперто голосував “проти”.

Він пояснив, що не голосуватиме за проєкти, з якими його вчасно не ознайомили. Також він попросив, щоб ці документи йому роздруковували на папері, а не надсилали, як і всім іншим депутатам, на електронну пошту. Це викликало ще більше обурення у більшості присутніх обранців. Мовляв, тоді Білодід придумає іншу причину, щоб голосувати проти.

— І міський голова, і депутати з провладної “Слуги народу” зробили Білодіда винним у провалі земельних питань. Хоча причина була зовсім в іншому. Керівництво міста чомусь вирішило, що депутати будуть мовчки голосувати за все, що їм підсунуть чиновники. Бо в Каховці стало звичайною практикою, коли керівники комунальних підприємств або деякі начальники відділів вважають нормальним не приходити на засідання депутатських комісій і не відповідати на наші питання і звернення. Стало нормою й винесення проєктів рішень з грубими помилками або взагалі без жодних обговорень. Все більше роздратування викликає й поведінка окремих заступників міського голови, які на своїх посадах займаються чим завгодно, тільки не проблемами громади, вважаючи що схопили бога за бороду, — на умовах анонімності розповів один із депутатів міськради.

Чиновники виправдовувались, що віднедавна для вирішення питань щодо власності на землю необхідно не проста більшість депутатів, а 2/3 від складу обранців міської ради. Мовляв, тому ж Білодіду треба було це враховувати і голосувати “за”.

— Однак для виборців це дуже слабкий аргумент, — вважає депутат міськради з провладної партії, який попросив не називати його імені. — Бо коли наближеним до команди нашого міського голови було потрібно отримати земельні ділянки в Малокаховці собі у власність, усі ці рішення приймались без жодних проблем і обговорень. Якщо ж так піде далі, Віталій Немерець втратить й ті залишки депутатської більшості, які у нього на сьогодні залишились. А значить, у майбутньому йому буде важче знаходити підтримку у депутатського корпусу.

Олег БАТУРІН.
Фото автора.

Новий день