Майстер-класи, тренінги та заняття з психологом в укритті — освітній центр працює в Херсоні

5 месяцев назад 0

В одному з підземних укриттів прифронтового Херсона відкрився освітній центр — острівець безпеки під постійними обстрілами російських військ. Там можна отримати нові знання та необхідну підтримку: майстер-класи, тренінги, заняття з психологом. Хто відвідує центр і чого навчають — бачила кореспондентка телеканалу  Дар’я Литовченко.

“Ще місяця немає як ми працюємо. Трохи більш як два тижні і вже у нас вільних днів немає. Запис іде завчасно. Навіть просто живе спілкування людей між собою, за яким так скучили херсонці, коли більша частина життя проходить онлайн. Не тільки школярі, а й дорослі теж. Якісь корисні речі, та й просто психологічне розвантаження. Для цього і призначений наш центр”, — розповіла волонтерка Олена.
Ідея створити такий центр у волонтерів виникла давно. Кілька громадських організацій об’єдналися і втілили задумане в життя. У цьому допомогли українські та міжнародні фонди, обласна влада.

“Має бути такий центр, де люди можуть збиратися. Безпечний центр. Центр, який має нести якісь знання. Раз ми живемо в такій ситуації, це освітньо-тренінговий центр і центр, який пов’язаний зі знаннями надання першої медичної допомоги, мінної безпеки, кіберінформаційної безпеки. Насичуватимемо й іншими заходами. Це і психосоціальна підтримка, арт-терапія і просто зустрічі. Це буде місце фактично для однодумців. Для тих, хто підтримує Херсон, хто разом із нами”, — каже волонтер Ігор Цуркан.
Згідно з онлайн опитуванням, найбільш затребуваний тренінг для херсонців — надання першої медичної допомоги. Ці знання необхідні кожному. Особливо жителям прифронтового міста.

“Ми навчаємо як надати допомогу людині, коли ми зіткнулися з цим на вулиці. Усе досить спрощено для того, щоб пересічний громадянин за 6-годинний або 12-годинний тренінг зміг після них зробити якісь маніпуляції. Наша мета — зберегти життя і здоров’я потерпілого до приїзду швидкої допомоги. Люди хочуть, люди зацікавлені. Є мотивація”, — розповів інструктор першої допомоги Червоного Хреста Іван.
До повномасштабної війни жителька Херсона Людмила працювала в банку. У рідному місті пережила окупацію і виїжджати через постійні російські обстріли не збирається. Каже, в її домі залишилися тільки літні люди, для яких Людмила — їхня єдина підтримка.

“Прийшла на цей тренінг для того, щоб в умовах обстрілів, постійної небезпеки, могла надати людям першу допомогу. Щоб я була корисна не тільки для себе, а й могла допомогти в таких умовах людям. Постійні обстріли — ти не знаєш, коли і куди прилетить, що може трапитися з людиною. Бувають моменти, коли необхідна допомога, людина сама може не впоратися. Буде добре, якщо люди, які залишаються в Херсоні, будуть обізнані й допомагатимуть іншим”,  — поділилася жінка.
Волонтер Руслан допомагає евакуювати мирних жителів, зокрема маломобільних. Також розвозить усім нужденним гуманітарну допомогу.

“Такі курси дуже потрібні. Зараз кожна людина повинна знати, як надати першу допомогу. Що потрібно робити в цих ситуаціях. Ці курси точно необхідні”,  — вважає він.
“Для людей це фізична і психологічна розрядка. Багато людей сидять по квартирах, мало хто виходить. Це можливість поспілкуватися між собою, з людьми, дізнатися багато цікавого. Кому необхідно надати допомогу”, — додала Людмила.
Тренінговий центр у Херсоні відкриває свої двері щодня. До роботи за спеціальними програмами залучають фахівців із різних галузей. У планах проводити уроки танців і відкрити соціальну пральню.