Мародерство армії РФ та погіршення медичного обслуговування: яка ситуація на лівобережжі Херсонщини

6 месяцев назад 0

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області російські військові активно грабують місцевих жителів. Вони вантажівками вивозять майно людей.

Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу ОВА  Олександр Толоконніков.

"В деяких громадах люди повідомляють, що російські окупанти почали більш активно мародерити. При ротації є випадки, коли цілі вантажівки під'їжджають до домівок, де не проживають люди, і вантажать буквально все з цих осель. Вже певний час вони активно показують місцевому населенню, що тут вони ненадовго і скоро будуть тікати. Мало того, вони не готувалися до опалювального сезону. Більш того, припинили соцвиплати, оплату лікарям і вчителям, видачу житлових сертифікатів — сказали, що більше немає",  — говорить він.

За словами Толоконнікова, з інших громад надходить інформація, що на тимчасово окупованій території значно погіршилася ситуація з медичним обслуговуванням. Зокрема, вторинну допомогу люди можуть отримати лише за наявності російського паспорта, подекуди така ж ситуація і з первинною допомогою.

"В будь-якому разі вторинну допомогу на території тимчасово окупованої Херсонщини отримати неможливо, за нею треба їхати в Крим до Сімферополя",  — каже Олександр Толоконніков.

Також Толоконніков розповів, що наразі військові РФ ще завдають ударів практично по всіх районах Херсона. Додав, що останнім часом скеровують свої удари по Білозерській громаді. Крім цього, частіше почали використовували керовані авіаційні бомби, які скидають на населені пункти лівобережжя.

"Зранку під обстрілом знову була Білозерка, її атакують вже чотири дні. Лівий берег вони обстрілюють хаотично, бояться контрнаступу, тому пробують його зупинити. Населений пункт Кринки практично знищений, на правому березі знищують Веселе та Козацьке. Наші люди залишаються там, ми не можемо знати їх точну кількість. У Кринках дуже небагато залишаються, в Олешках і Голій Пристані перебуває досить багато жителів, а скільки проживає в маленьких населених пунктах нам невідомо", — говорить він.

Раніше в марафоні "Єдині новини" керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк ​заявила, що на тимчасово окупованому російськими військами лівому березі Дніпра підрозділи Сил оборони намагаються маневрувати в умовах складної погоди.​