Математика фейків. Наративи «західних» експертів та медіа – у інфляції в США винна Україна, а ЗСУ залишилося пару тижнів

7 месяцев назад 0

Так звані західні проросійські експерти продовжують активно просувати меседжі кремля в інформаційному полі Сполучених штатів та країн Європи. Найцікавіше, що навіть попре очевидні речі, які відбуваються на фронті чи на міжнародній арені, поки не прийде вказівка «змінювати платівку», ці умовні «лідери думок» продовжують накачувати ефір старими байками кремлівських фейкорбів. Тут відверто проглядається поширений прийом маніпуляції і пропаганди – багаторазове повторення. Це, на думку, пропагандистів має в кінці кінців спрацювати. Проте не завжди. Про «старі» наративи пропаганди у «нових» меседжах псевдо західних експертів – далі у Без Брехні.
ЗСУ ЗМОЖЕ ПРОТИСТОЯТИ РФ ДЕКІЛЬКА ТИЖНІВ Ексаналітик ЦРУ Ларрі Джонсон в інтерв’ю американському YouTube-каналу Stephen Gardner заявив: «Відсутність переваги в повітрі прирекла український контрнаступ на провал. Здатність ЗСУ протистояти російській армії обчислюється не місяцями, а тижнями».
Щодо наративів:

  • Відсутність переваги в повітрі прирекла український контрнаступ на провал – наратив про те, що контрнаступ провалився ще до його початку; наратив про те, що західна допомога нічого не вартує і не впливає на результат війни.
  • Здатність ЗСУ протистояти російській армії обчислюється не місяцями, а тижнями – наратив про те, що рф грає у війну на виснаження і не припускається великих наступів бо заощаджує сили і виснажує Збройні сили України.

PS. Як свідчать події на фронті за останні півтора року, ЗСУ не тільки змогли вистояти у найскрутніші часи початку повномасштабного вторгнення, але й відвоювати величезні території на півдні та сході під час осіннього наступу 2022 року.
ГЕОПОЛІТИЧНА МЕТА – ОСЛАБЛЕННЯ РФ «На цей час багато неоконів, республіканців і представників зовнішньополітичного й оборонного кола у Вашингтоні задовольняються веденням проксі-війни з росією. Кривава бійня – переважно українська – є дрібницею, порівняно з досягненням геополітичної мети: ослаблення росії» , – написав американський онлайн-журнал American Thinker.
Щодо наративів:

  • Вашингтоні задовольняються веденням проксі-війни з росією – наратив про те, що США та колективний захід ведуть війну проти росії руками України, накачуючи її зброєю.
  • Кривава бійня – переважно українська – є дрібницею – наратив про те, що США та колективний Захід будуть воювати в Україні з росією до останнього українця.
  • Досягнення геополітичної мети: ослаблення росії – наратив про те, що США та колективний Захід завжди ставили своєю метою приборкати росії, відсунути її на задвірки геополітики і встановити монополярний світ.

PS. Саме початок повномасштабної війни та інші злочинні дії росії, як то підрив Північних потоків, газовий шантаж – привели до політичної ізоляції рф.

У ІНФЛЯЦІЇ ВИННА ВІЙНА В УКРАЇНІ В інтерв’ю YouТube-каналу Vue de Droit бельгійський журналіст Мішель Колон заявив, що конфлікт в Україні насправді є війною США проти Європи: «Ми бачимо це у зростанні інфляції, у подорожчанні енергоресурсів та продовольства… Ми маємо перестати сприймати війну як щось екзотичне… адже наші гаманці безпосередньо торкнулися війни США проти Європи».

Щодо наративів:

  • Конфлікт в Україні насправді є війною США проти Європи – наратив про те, що США боїться союзу Європи та росії; наратив про те, що США тиснуть на Європу економічно, аби підкорити її своїм політичним і економічним інтересам.
  • Наші гаманці безпосередньо торкнулися війни США проти Європи» – наратив про те, що росія завжди прагнула бути частиною Європи, але США були проти.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.