Мед з Херсонщини піде на китайський ринок

4 года назад 0

Так, одна з компаній, що займається його експортом, уже оформлює пакет документів для цього. Процес, звичайно, не блискавичний, адже попередньо продукт має пройти експертизу в лабораторії Держпродспоживслужби України. Втім, досвід такої діяльності у компанії багатий — торік вона експортувала майже 2,5 тисячі тонн меду до країн ЄС та США.
Медовий потенціал Херсонщини багатющий: тут працює вже півтори тисячі пасік. Хоча нинішній сезон для їх власників вдалим назвати не можна, оскільки літня посуха та весняні приморозки "вбили" цвіт білої акації та степового різнотрав'я, з яких бджоли беруть пилок. Не підвів хіба що соняшник — з нього меду вийшло стільки, що деякі пасічники встигли й по три рази у серпні з вуликів відкачати. Та закупівельними цінами на нього у 30 гривень за кілограм вони незадоволені. Кажуть, аби заробляти на розвиток бізнесу, мед повинен вартувати мінімум у півтора разу дорожче.
Однак мед Херсонщини впевнено завойовує позиції важливого експортного товару, нарівні із зерновими та продуктами їх переробки. Такого роду товар перевищує половину всього експорту з регіону, який у першому півріччі 2020-го сягнув 132,5 мільйона доларів (інформація Головного управління статистики облдержаміністрації). На першому місці за обсягом його закупівель стабільно залишається Туреччина. Вона споживає майже десяту частину "їстівних" поставок з портів Таврії.
Голос України