Мінкультури запустило держреєстр «єПам’ятка» в дослідну експлуатацію

3 недели назад 0

Функціонування електронного реєстру має зробити ухвалення рішень щодо охорони пам’яток більш прозорим та ефективним.

Про це  “Детектор медіа”.

Міністерство культури та інформаційної політики України ввело в дослідну експлуатацію інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об'єктів культурної спадщини України «Державний реєстр нерухомих пам'яток».

Згідно з  від 10 квітня, інформаційно-комунікаційну систему «Державний реєстр нерухомих пам'яток України» запущено на ресурсі за 

Зазначено, що «єПам'ятка» містить перелік об'єктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону, а самі об'єкти визначають незалежно від форм власності відповідно до їх археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, наукової або мистецької цінності. Після внесення до реєстру об'єкти культурної спадщини набувають статусу пам'яток.Під час презентації системи «єПам’ятка» в листопаді 2023 року т. в. о. міністра культури та інформаційної політики  розповів, що створення цифрового реєстру здійснюється задля того, щоб зробити ухвалення рішень щодо охорони пам’яток більш прозорим та ефективним, а для людей, які користуються цими рішеннями в господарській чи громадській діяльності, — зробити доступ до цієї інформації більш зрозумілим, простим та відкритим.

За інформацією МКІП, «єПам’ятка» взаємодіятиме з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ), через яку забудовники зможуть отримати погодження та дозволи на роботи в історичних місцях та на пам’ятках в онлайн-режимі, що знизить корупційні ризики в галузі будівництва.

До запуску в експлуатацію в систему було введено дані про 105 532 об’єкти культурної спадщини у сфері архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки й техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

Додамо, за період з 24 лютого 2022 року до 25 березня 2024 російські військові зруйнували або пошкодили 1046 пам’яток культурної спадщини України, повідомили у МКІП. З них пам’яток національного значення — 128, місцевого — 848, щойно виявлених — 70.