На Херсонщині археологічні сенсації виринають зі "скрині часу"

4 года назад 0

Уже третій рік поспіль громада курортного села Щасливцево Генічеського району власним коштом фінансує розкопки древніх курганів на Арабатській стрілці.
І кожен сезон не обходиться без сенсаційних знахідок. Цьогоріч у вересні експедиція Інституту археології НАН України, приміром, "націлилася" на чотириметровий курган, який раніше частково осипався під вагою трактора, і відкрив ознаки древніх поховань. Сподівання на відкриття виправдалися: у земляній "добудові" до кургану науковці виявили чотири погребіння різних часів.
Вони були датовані II-III тисячоліттям до нашої ери. Тому виробів з металу тут не знайшли — лише вироби з глини та кістяні наконечники стріл.
Однак в одному з поховань епохи ранньої бронзи містилися рештки дорослого чоловіка, поруч із яким були пофарбований посох із закругленим навершям, що дещо нагадував булаву. А також гарно відшліфований кам'яний молоток із дерев'яною ручкою.
Судячи з їхнього вигляду, знахідки могли служити не робочим інструментом — вони швидше скидалися на символи влади. Тому, за припущеннями науковців, вони відкрили могилу племінного вождя. І артефакти з неї чекають на ґрунтовніше дослідження.
Для археологів Арабатка виявилася справжньою "скринею часу". Щойно її відкрили, і знахідки посипалися одна за одною: поховання сарматського воїна з мечем, загадкова могила чоловіка, якого в останню путь проводжали… качки. І ось тепер — вождь невідомого племені.
А скільки ще таємниць приховують древні кургани, навряд чи хтось візьметься точно сказати. Адже відомі тільки п'ять їх біля села Щасливцево, та могли бути й інші, які просто розорали та приховали під будівлями. Тож роботи для науковців на курорті ще на роки, якщо не на десятиліття.
Голос України
На знімках: артефакти з древнього кургану; загадкове поховання ще не відкрило свої таємниці.