На Херсонщині через пандемію зростають виплати за лікарняними

2 года назад 0

Лише минулого року до місцевих підрозділів Філії соціального страхування надійшло 64,2 тисячі листків тимчасової непрацездатності, що на 18 відсотків більше, ніж у 2020-му.
Тим, хто їх надав, належало сплатити понад 234 мільйони гривень, і вчасно свої гроші отримали далеко не всі — за грудень 2021-го, приміром, місцевим жителям ще заборгували майже 14 мільйонів гривень.
Але проблема також у тому, що лікарняні, бува, нема кому виписувати фізично. За даними департаменту здоров'я Херсонської облдержадміністрації, амбітні плани залучити до регіону більше кваліфікованих медиків так і не здійснилися попри всі зусилля територіальних громад.
Скажімо, дефіцит лікарів на Херсонщині нині сягнув 35 відсотків, молодших спеціалістів — 20 відсотків. Упродовж останніх років він тільки зростає: катастрофічно бракує хірургів, сімейних лікарів, педіатрів, анестезіологів. Хто вийшов на пенсію, хто поїхав до Західної Європи "за довгим євро" і не повернувся.
Виходить парадоксальна ситуація: лікарні та громади вкладають мільйони у придбання нової апаратури, реконструкцію приймальних відділень та операційних тощо, щоб відповідати умовам, що їх висуває Національна служба здоров'я. Але все ніяк не знайдуть можливість забезпечити дипломованим фахівцям гідну винагороду за свою нелегку працю, нормальне житло.
Тож новітню апаратуру комп'ютерної томографії не буде кому обслуговувати і нікому буде стояти біля сучасного операційного стола. Через що та ж НСЗУ може відмовити медустанові у підписанні договору на надання медичних послуг. І вона в підсумку втратить ще більше, ніж "зекономить" на оплаті праці людей у білих халатах.
Голос України