На Херсонщині двоє мешканців Генічеського району організували «бізнес» на пандемії

2 года назад 0

Двоє мешканців Генічеського району організували «бізнес» на пандемії. Вони підроблювали негативні ПЛР-тести на ковід і продавали їх громадянам, які їхали з України до окупованого Криму через пункт в’їзду-виїзду «Чонгар»
За швидке виготовлення однієї липової довідки товариші просили 1500 гривень. Схема діяла щонайменше півроку. Щомісяця ділки заробляли більш ніж півмільйона гривень! Та нещодавно їх затримали правоохоронці. Про деталі схеми розповіли в прес-службі облуправління СБУ.
Почали так званий бізнес ці ділки з «послуг» для громадян, які направлялись із України до півострова. Деякі туристи мали міжнародні ковідсертифікати, однак через те, що їх не визнають контролюючі органи окупованого Криму, для перетину адмінкордону мандрівники змушені були робити ПЛР-тести. А тим, хто проходити тестування не хотів, «допомагали» вищезгадані ділки, продаючи фальшиві довідки.
Пройшло трохи часу, й схема розширилась – до неї долучились автобусні перевізники, які часто доправляють людей на неокуповану частину України, наприклад, для поновлення документів на отримання соцвиплат. Передвиходом на маршрут перевізники отримували від пасажирів-замовників фальшивих довідок фото їх паспортних даних і надсилали партнерам до Херсона. Фальсифікат про негативні результати ПЛР-тестів замовники отримували на КПВВ «Чонгар». У цієї категорії «клієнтів» зловмисники просили від 700 гривень за тест.
У помешканнях і транспорті фігурантів справи слідчі провели обшуки. Там вони знайшли зокрема й фіктивні довідки, виготовлені з використанням реквізитів одного з сертифікованих вітчизняних медзакладів. Двом жителям Генічеського району правоохоронці планують оголосити про підозру за статтею «Шахрайство». Зловмисникам загрожує від 3-х до 8-ми років тюрми. Проте слідство за цією справою ще триває, тому, як зауважують в облуправлінні СБУ, підозрюваних може стати більше.
Вищенаведена схема – одна з багатьох, які останнім часом викривають правоохоронці в різних областях України. Адже після старту масової вакцинації та запровадження обмежень для нещеплених шахрайств із коронавірусними документами побільшало. Наприклад, 14 грудня СБУ відрапортувала про ліквідацію найбільшої в країні мережі з виготовлення липових ковідсертифікатів. Мова – про схему незаконного одержання міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19, яку минулого тижня викрили в Києві.
За гроші ділки пропонували оформити відповідні медичні документи без фактичного проведення щеплень. За даними СБУ, прибуток зловмисників становив понад 5 мільйонів гривень щомісяця! А організували «бізнес» двоє мешканців столиці. Їм допомагали декілька керівників медзакладів і 6 сімейних лікарів із різних регіонів України.
Єдиного тарифу на свої послуги ділки не мали. За різні суми вони вносили дані «клієнтів» до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу держпослуг «Дія». Для передачі списків на оформлення фіктивних документів організатори оборудки залучали посередників, через яких підтримували зв’язок і передавали гроші. Досудове розслідування за цією справою триває, й оперативники розшукують інших спільників зловмисників.
Тим часом в Україні продовжується масова вакцинація населення. Станом на 20 грудня від коронавірусу зробили вже 27 373 257 щеплень.

З них першу дозу отримали 14 386 385 громадян, передає Zaxid.net. Однак скільки з цих людей укололися насправді, зважаючи на вищенаведені приклади шахрайства, залишається тільки здогадуватись…
"Гривна"