На Херсонщині фермер вирощує овочеву культуру, яка вигідніша за картоплю

2 года назад 0

Восени селяни дружно копають картоплю. А от фермер з села Кам’янка на Херсонщині Леонід Кириченко від вирощування картоплі відмовився повністю, замінивши її селерою. І нітрохи не шкодує про це – нова для фермерського господарства «Зоря Каховщини» овочева культура виявилася значно вигіднішою. Цьогоріч, приміром, селера на плантації площею у вісім гектарів дала врожай у п’ятдесят тонн коренів з гектара. І торговельні мережі дають за них гарну оптову ціну у двадцять гривень за кілограм – за картоплю стільки не виручиш. Хоча на врожай треба добряче попрацювати, каже Леонід Петрович.
« Селера культура вологолюбна, тож без зрошення розвивалася б погано, – розповідає фермер. – Цьогоріч на плантації було десять поливів, а в посушливіші роки давав і по п'ятнадцять – шістнадцять. Та й робочих рук заради врожаю докласти треба: корені копають вручну, вручну обрізають ножами, ще й миють. Адже дев’яносто відсотків нашої продукції купують великі торговельні мережі, а в них до якості й зовнішнього вигляду продукції підвищені вимоги. Тому треба їй відповідати».
Селера в Україні сьогодні є культурою недооціненою, і має надто обмежений попит, вважає Леонід Кириченко.
Наші земляки її ваговиті коренеплоди хіба в салати дрібненько ріжуть сирими, хоча їх можна й варити, й запікати, й смажити – приміром, на заміну тій же картоплі, якщо медики з якихось причин рекомендують виключити її з меню. Наші сусіди поляки, приміром, корисною селерою ласують частіше, ніж картоплею.
Та фермерське господарство «Зоря Каховщини» орієнтоване не на зовнішній, а саме на внутрішній ринок. Тому миттю продати врожай селери йому не вдається. Але Леонід Кириченко тим не надто журиться. Адже якщо у сховищі підтримувати стабільну температуру повітря у чотири-шість градусів Цельсію, коренеплоди спокійно зберігатимуться аж до травня наступного року без втрати смакових якостей та інших кондицій.
Тож зеленкуватих округлих корінців смачнючого овочу на прилавках наших ринків та супермаркетів і надалі вистачатиме. Хоча роздрібна ціна коренеплодів селери нинішнього року й підскочила з 50 до60-70 гривень. Хіба він тимчасово подешевшає у пору збирання врожаю.
Каховський фермер Леонід Кириченко із щойно вирощеними на його плантації коренями селери
Врожай смачного овочу готують до відправки у торговельну мережу

Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України