П’ята річниця стрілянини в херсонському прес-клубі: винних не покарали, головний фігурант мертвий

4 месяца назад 0

18 січня 2019 року в прес-клубі херсонського інформаційного агентства «Новий день» між учасниками прес-конференції виникла суперечка із застосуванням зброї та газового балночика. Минуло п'ять років, але ніхто з причетних покарання не отримав.

Керівниця прес-центру  Олена Ничупуренко отримала тоді опік. Поліція затримала учасників конфлікту та попередньо відкрила провадження за хуліганство.

Що сталось у прес-клубі у 2019 році Про інцидент у Facebook тоді  журналіст  Олексій Братущак .

«У Херсоні стріляли. У місцевому прес-центрі. Лише дивом ніхто з журналістів не загинув.
Місцеві кажуть, що стріляв Стремоусов. Відомий місцевий «активіст». Колись він проводив у місті російські пробіжки. Останеім часом був у партії Ківи. Історій у Стремоусова на кілька кримінальних справ. Але посадити його не можуть. Дивина. Невже ще хтось має загинути в Херсоні, щоб у місті почали наводити порядок?», 
– написав він у Facebook.
Журналісти, які були на місці події, розповідали, що окрім невідомих чоловіків, газ розпилював і тодішній голова обласної організації Соціалістичної партії  Кирило Стремоусов , який представліся журналістом.

У коментарі «Детектору медіа» постраждала керівниця прес-центру  Олена Ничупуренко  , що отримала опік гортані, швидка надала їй допомогу. Також вона   уточнила, що стріляли не у прес-центрі, а ззовні.

«У нас це вже не перша конференція щодо переділу між перевізниками, автостанціями. Але до такого не доходило. Стріляли з коридору опоненти, а в клубі ніхто не сварився. Все чітко спланували – тому і через двері стріляли, а не з вулиці. Кулі через залу долетіли до вуличного вікна. 4-5 пострілів гумовими кулями. Вони дивом не влучили в людей, бо пройшли на рівні голів і влучили в вікно. По вікну видно, що накоїли навіть гумовими. Все підвіконня усіяне розривами гуми. Поліція підтверджує, що могло вбити з такої сили та відстані», – розказала вона.
Пошкоджене приміщення прес-клубу у ХерсоніФото:  Прес-клуб «Новий день» Автор:  Прес-клуб «Новий день»  Пошкоджене приміщення прес-клубу у ХерсоніФото:  Прес-клуб «Новий день» Автор:  Прес-клуб «Новий день»
Повний запис заходу «Проблематика взаємовідносин між суб'єктами господарювання» є на Youtube
Як реагувала поліція Тодішня начальниця відділу комунікацій Головного управління Національної поліції України у Херсонській області  Ірина Атаманенко повідомила «Детектору медіа», що попередньо за фактом події поліція відкрила кримінальне провадження за ч.4 ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

«До нас надійшло повідомлення, що в приміщенні прес-клубу "Новий день" стався конфлікт з можливою стріляниною. На місце виїхала слідча оперативна група Херсонського відділу поліції. Встановили, що конфлікт стався між представниками фірми пасажироперевізника міста Одеси та громадянами міста Херсона. Перевізники проводили прес-конференцію. Де саме стріляли, буде встановлено під час слідства. З місця події вилучили фрагменти трьох куль. Їх направили на балістичну експертизу, щоб з’ясувати, який самий це вид зброї. Мені повідомили, що там резинові кулі », – сказала вона.

За словами пані Атаманенко, усі учасники кофлікту наразі знаходяться у відділку поліції.

Начальник Херсонського міського відділку поліції  Олександр Говорун у  місцевим журналістам повідомив, що стріляли з травматичної зброї, до поліції доставили приблизно 40 осіб, проводили слідчі дії. До слова, знімали коментар журналісти «Херсонської майстерні новин», якою керував (принаймні фактично) підозрюваний нині у вчиненні державної зради  за окупації Херсона він став   «начальником центру громадських зв'язків» окупаційної поліції.

Коментар Олександра Говоруна
Керівниця прес-клубу повідомила, що  того, хто стріляв, ще не знайшли . Редакція наполягала на тому, щоб поліція перекваліфікувала справу з «хуліганство» на «посягання на життя».

Як рухалась справа Справа про стрілянину набула розголосу: про неї зокрема Олена Нечипоренко  і на засіданні Верховної ради у 2019 році. Підозру у вчиненні хуліганства оголосили  Кирилу Стремоусову, Владиславу Мовенку  та  Ярославу Захарову . Однак, справа тягнеться і до сьогодні: останні дані про призначення судового засідання у реєстрі є станом на 2022-й рік.Оголошення про засідання у судовому реєстріФото:  https://court.gov.ua/fair/ Автор:  https://court.gov.ua/fair/ Символічно, що напередодні дня, коли мало відбутись судове засідання, Кирило Стремоусов вже під російськими прапорами  засідання окупаційної «влади».

Про затримання Стремоусова у цій справі навіть гучно повідомляв тодішній Міністр внутрішніх справ : «Проводиться перевірка причетності затриманого до силового інциденту в прес-клубі газети «Новий день», бійки, застосування травматичної зброї і сльозогінного газу. Йому оголошено про підозру у вчиненні протиправного діяння, передбаченого ст. 296 (Хуліганство) КК і буде ухвалено рішення про запобіжний захід». Щоправда, свій допис про це із соцмережі Аваков згодом видалив. Архівну копію повідомлення про це у виданні «Лівий берег» ми зберегли: .

Багатодітного батька Стремоусова хоч і затримали, проте в СІЗО він не потрапив: він завдди вчасно «згадував» про те, що він — багатодітний батько, відтак, суд йшов на зустріч і максимальним «покаранням» для нього були домашні арешти або «виправні роботи» і смішні штрафи (близько 320 гривень), як у випадку з відірваним рукавом тодішнього херсонського мера  Володимира Миколаєнка  у 2017-му.

Захищати Стремоусова кинувся і тодішній очільник соціалістичної партії України, а згодом — теж колаборант —  він не вірив у причетність Стремоусова до цієї стрілянини. Втім, Стремоусов точно там був, а стріляв чи ні, ми навряд дізнаємось: обидва зрадники вже мертві, як і судова справа зі стрілянини в херсонському прес-клубі.