На Херсонщині говорили про інвентаризацію меліоративних мереж

2 года назад 0

Забезпечення безпроблемного, правильного й ефективного функціонування об’єднань водокористувачів (ОВК) – таку мету переслідували учасники семінару, що пройшов у Новій Каховці.
Захід організовано в рамках пілотного проєкту зі створення ОВК у Херсонській області, який спільно реалізують Всеукраїнська Аграрна Рада та Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.
Аграрії, землевпорядники, представники громад та експерти говорили про порядок інвентаризації меліоративної мережі та її складових.
Депутат обласної ради, голова ГС «Асоціація об’єднання водокористувачів», член правління ВАР Володимир Хвостов звернув увагу на те, що учасники сьогоднішнього заходу ставили чимало запитань, при цьому всі вони отримали фахові відповіді. Також він висловив сподівання, що важливий для аграрної спільноти законопроєкт про ОВК буде прийнятий вже на початку наступного року.
«На його прийняття парламентарями у другому читанні чекають майже всі українські аграрії. І зрозуміло чому, адже фeрмeри всіх рівнів будуть надійно захищeні цим законом і головнe – самі зможуть управляти процeсом відновлeння, модeрнізації і розвитку зрошeння. Переконаний, завдяки нашій консолідованій позиції, голос аграріїв почують у ВРУ та, як і анонсовано, в січні закон про ОВК буде прийнято!», — сказав Володимир Хвостов.
Нинішня безхазяйна і зруйнована зрошувальна інфраструктура має потрапити в правове поле, все повинно бути зафіксовано в Державному земельному кадастрі України. На цьому акцентував керівник напряму земельної реформи програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО Сергій Кубах , додавши, що надто важливою у перетвореннях є участь безпосередніх користувачів меліоративної системи.
«Для впровадження іригаційної реформи надважливою є підтримка та участь аграріїв-водокористувачів. Зворотній зв'язок як ніколи необхідний для того, щоб правильно формувалась політика держави у цій сфері. Нинішній етап реформи відрізняється від попереднього тим, що при прийняті рішень враховуються пропозиції аграріїв. Тому ми стаємо свідками історичних змін», — сказав Кубах.
Як визначити територію обслуговування ОВК, провести інвентаризацію та отримати у власність об’єкти меліоративних мереж, і яка роль у цьому процесі землевпорядних організацій – про це учасникам семінару розповіла радниця ВАР з юридичних питань Вікторія Кіпріянова :
«Об’єднання водокористувачів стане новацією в українському законодавстві і в майбутньому регулюватиметься спеціальним законом, на даний момент це законопроєкт №5202-д. Він також внесе зміни в ряд законів, які вже існують».
Олена РЄЗНІЧЕНКО