На Херсонщині планують створити музей затопленої пам’яті

3 года назад 0

Автори цього проєкту розраховують на підтримку Українського культурного фонду.

Створити перший в Україні музей, присвячений штучно затопленим землям планують у Нововоронцовці Бериславського району. Цей проєкт селищна рада подала для участі в конкурсній грантовій програмі Українського культурного фонду. Він передбачає фізичне та юридичне створення музею та дослідної лабораторії при ньому. 

Унікальним цей проєкт назвали в управлінні туризму та курортів Херсонської облдержадміністрації. 

“Його реалізація дозволить доторкнутись до найбільшої таємниці нашої області. Планується створення інтерактивного музею, де зберігатимуться експонати, знайдені на дні Каховського водосховища, створення дослідницької лабораторії та проведення дайвінг екскурсій. Водами Каховського водоймища затоплено близько 90 сіл, історична місцевість – Великий Луг, столиця хана Мамая – місто Замик. Дослідження та вивчення цих пам’яток історико-культурної спадщини мають неоціненне значення не тільки для Херсонщини, а й для всієї України”,  — йдеться в повідомленні управління.

Автором ідеї створення музею затопленої пам’яті став краєзнавець з Нововоронцовки Андрій Селецький. 

— Ще зі шкільних років я багато чув про затоплене село, що колись було поруч із нашим селищем. Мої фантазії малювали дивовижні образи. Я був настільки цим захоплений, що десь з 2004 року постійно ходив узбережжям водосховища і збирав знайдені там уламки кераміки та інших речей. Невдовзі я відійшов від пошуків, бо поступив до університету і почав займатися більш академічною археологією та працювати в архівах. А в 2014 році якось влітку ми пішли з моїм старшим братом на водосховище: він ловити раків, а я просто пірнати поруч із ним. Неподалік від берега під водою я побачив залишки цивілізації: фрагменти фундаментів будинків, затоплених вулиць. Мені вдалося знайти під водою радянські монети 1920-х років, стару пляшку для вина і якийсь незрозумілий механізм. Після цього я почав вести пошуки більш систематично, метр за метром. Брав звичайну камеру від батьківського УАЗика, сумку і щоліта пірнав до затоплених вулиць. А в інші пори року досліджував усі можливі книжки, документи, картосхеми. За весь цей час мені разом із друзями вдалося назбирати чималу колекцію з більш ніж 2 тисяч експонатів. Серед яких є доволі унікальні. Приміром, блешня зі шматком срібла, яка, вочевидь, належала заможному рибалці. Або фрагменти спорядження і зброї армії Австро-Угорщини. Останнє підтвердило мою теорію про те, що в 1918 році в Нововоронцовці були австро-угорські війська, 
— розповів він.

Андрій Селецький мріє, щоб музей затопленої пам’яті став центром не лише практичних, а й теоретичних досліджень. Його здивувало, що досі у вузах практично не згадують про величезну трагедію українського народу, якою виявилось затоплення величезної кількості населених пунктів по всьому каскаду водосховищ на Дніпрі. Причому, затоплювали не лише села: під водами Кременчуцького водосховища у 1959-1961 роках назавжди поховали місто з більш ніж 400-річною історією — Новогеоргіївськ. 

— Я був вражений тим, що величезна кількість документів гідророзвідки, даних з виселення людей і очищення дна досі засекречені. Тому хотілося б дізнатися про це якомога більше,  — пояснив Андрій Селецький.

За його словами, ідею створення музею підтримала селищна рада. Попередньо цю установу планується розмістити в будівлі дореволюційного банку, в якій зараз знаходиться трудовий архів.

— Цей архів хочуть перенести ближче до громади. А ми б змогли провести реставрацію будівлі і забезпечити її збереження. Адже в ній збереглися оригінальний паркет, ліпнина, різьблені вікна, двері і навіть величезний внутрішній банківський сейф часів Російської імперії. Більше того, ця будівля стоїть в історичній частині Нововоронцовки на напівзатопленій вулиці. Поруч берег: ідеальне місце для музею,
— додав Андрій Селецький.

Всього для участі в програмі “Культура. Туризм. Регіони” до Українського культурного фонду надійшло 16 заявок з Херсонщини. Зокрема, проєкт “Скарби Гілеї Дніпровської”, спрямований на вивчення і популяризацію історико-культурних пам’яток Нижнього Подніпров’я, “Наріжні камені часу: незвіданий Південь”, що передбачає створення мультикультурного туристичного маршруту в Новій Каховці і Тягинці. Також серед проєктів: культурно-туристичний маршрут “Скадовськ історичний”, “Легенди Хорлів”, музей “Таємниці острова Джарилгач”, “Живий музей південних традицій” на острові Білогрудий, а також фестивальні ініціативи з Великоолександрівської, Високопільської, Присиваської, Генічеської громад і Херсона.

Конкурсний відбір проєктів триватиме до 30 квітня.

Олег БАТУРІН, Новий день
Фото: Андрій Селецький/Фейсбук.