На Херсонщині працює система блокування коштів на банківських рахунках боржників

3 года назад 0

В Україні запрацювала автоматизована система виконавчого провадження, яка дозволяє блокувати кошти на банківських рахунках боржників. Кому загрожує списання грошей з рахунків, як це зараз відбувається на практиці, а також хто і скільки боргує на Херсонщині?
Про це у студії Українського радіо Херсон розповіли заступниця директора регіонального центра з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко та заступник начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Херсонській області Олександр Білий.
За словами юристки Олени Іпатенко, зміни, які стосуються боржників почали діяти з 6 квітня і було надано 3 місяці для того, щоб взаємодію з банками і виконавцями привести у відповідність до нормативних актів. Ті особи, які за виконавчими провадженнями є боржниками, є у групі ризику тих, чиї рахунки в банку можуть бути арештовані автоматично. Олена Іпатенко каже, що автоматизований арешт рахунків в банках буде лише за виконавчими провадженнями, тобто це вже ті рішення, які підлягають примусовому виконанню.
"Якщо є рішення суду, або іншого органу визначеного законом України про виконавче провадження, яке ви можете виконати добровільно і обов’язково про це знаєте і якщо не можете виконати або не бажаєте виконати добровільно, то воно вже підлягає примусовому виконанню. І тільки в такому разі може бути автоматизовано списано кошти на банківських рахунках. Фактично тут іде мова про пришвидшення шляху списання коштів. Якщо у вас є борги за комунальні послуги, наприклад, автоматично їх не списуватимуть. Для цього є відповідна процедура", — говорить юристка.
Для того, щоб попасти в список боржників треба мати борг чи то за комунальні послуги, чи, наприклад, штрафи, продовжує Олена Іпатенко. Є можливість його сплатити до того, як відповідний орган подасть до суду, а потім компетентний орган передасть до виконавців відповідну справу. Відповідача обов’язково знайомлять з рішенням суду, є термін на виконання рішення, тобто на сплату цього доведеного боргу.
"Якщо відмовляємо, то рішення може бути звернене до виконання в примусовому порядку, тз виконавче провадження. За цим провадження уже виконавець, державний чи приватний, має відповідний механізм дій відповідно до порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках. Все це діє протягом 1 години робочої доби. Це відбувається лише тоді, коли у вас є банківські рахунки і є на них кошти. Арешт не накладається лише на кредитні рахунки, бо це не ваші кошти. Якщо ви переживаєте, чи є у вас борги, то можете дистанційно, онлайн у єдиному реєстрі боржників або онлайн будинок юстиції і в електронному сервісі послуг «Дія». Арешт рахунків проходить без відома боржника, щоб він не встиг зняти кошти, із своїх рахунків", — розповіла Олена Іпатенко.
За даними Opendatabot, з початку року у Єдиному реєстрі боржників України з'явилося понад 700 тисяч нових боргів. Станом на липень їх вже майже 6 млн, які можна стягнути через банк. Найшвидше зростають заборгованості за кредитами, з оплати комунальних послуг та борги у справах про адміністративні правопорушення. Майже 2 млн. українців в реєстрі боржників.
Заступника начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Херсонській області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції в Одесі Олександр Білий говорить, що ця інформація загально статистична не тільки відносно херсонців, а і виконавчих проваджень відкритих відносно боржників, які зареєстровані на тимчасово окупованій території Криму.
"Загалом на виконанні перебуває 105906 проваджень щодо стягнення на 9 665 567 031 грн. у порівнянні із минулим роком сума більша і по кількості проваджень на 12 тис. так і по сумі на 1 069 517 145 грн. Ці зміни полегшують роботу, вони постійно тривають з моменту введення автоматизованої системи. Мінімізуються терміни дій окремих виконавчих, що значно зменшує час державному виконавцю" , — розповів Олександр Білий.
Він додає, що у квітні 2021 року Нацбанк оновив свої положення щодо розкриття банківської таємниці. Відтепер на вимогу виконавців банки надають інформацію не лише про наявність рахунків боржника, а і їх номери та залишки коштів на них. Олександр Білий розказує, що це позитивно вплине на процес погашення боргів.
"Це позитивно вплине, оскільки зменшить час накладення арешту і зменшить час з’ясування залишку коштів на рахунку, оскільки раніше необхідно було спрямовувати письмовий запит, а це мінімум 2 тижні поки воно надійде і банк обробить інформацію. Якщо на одному рахунку достатньо коштів, буде проведено необхідне списання без накладення арешту на решту рахунків. Тобто боржник зможе користуватись іншими розрахунковими рахунками та здійснювати операції", — говорить Олександр Білий.
Суспільне.Херсон